Слугите на ГЕРБ трябва да бъдат отстранени от администрацията

Татяна Дончева

Хората, които са слуги на ГЕРБ, трябва да бъдат отстранени от държавната администрация. Няма страшно. Видя се, че ГЕРБ не е непреодолим. И че Бойко Борисов ще си отиде, но гербаджийството ще остане още дълго. То ще бъде преодоляно с търпение.

Това каза пред БТВ Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!".

"Нямам съмнение в необходимостта от закриването на спецсъда и спецпрокуратурата", категорична бе тя.

"Този орган е за репресия от сегашната изпълнителна власт. Това е инструмент за натиск, изнудване и рекет. Как е възможно прокурори от спецпрокуратурата и бивши следователи да участват в ограбване на граждани по случая „Осемте джуджета“, изтъкна Дончева.

"Спецпрокуратурата не можа с години да напише един свестен обвинителен акт на Станка Марангозова. Там най-малко се водят дела срещу истински престъпници. За тези хора обикновено има споразумения. Гешев може да си ги брои като осъдителни присъди. Но това не са истински присъди", продължи тя.

"Ефективната борба с корупцията се води от нормалната съдебна система, а не от спецоргани, създадени за рекет. Там се държат с години неосъдени лица. Закриването беше гледано като един законопроект на „Демократична България“. Той е много добър. Делата ще си минат в старите съдилища. Сега винаги се слага ОПГ, когато не е налице. Какво е това магистратите в спецсъда да получават в пъти по-големи заплати. Да не говорим какво значи измислени дела. Съвсем не се отменя анализ на дейността на спецсъда. Трябва да се види колко дела има", каза още Дончева.

"Имам дела в спецсъда. Те по 7-8 години приключват на първа инстанция. Имам дело от Добрич и където са кръстили едни 15 души ОПГ не зная защо. Разследват ги за земеделски земи. Те нямат връзка помежду си. Не можем две години да ги съберем", посочи ексдепутатката от 45-ото Народно събрание.

Тя разказа, че на кмет една година са му правили проверка. "Накрая викат дъщеря му. В нормално правораздаване деца имат право да откажат. И аз й казвам да не дава показания. Отива момичето и разказва това на полицаи, пратени в спецпрокуратурата. Те казват да отида при тях. Попитах ги дали имат НПК, за да покажа в кой член пише това, което съм посъветвала момичето. Те ми вадят един и ми четат текстове, които не касаят. Аз им показах текста. Това момиче имаше едногодишно дете, оставено в Северозапада. Накрая я пуснаха и дадоха призовка отново да отиде в понеделник. Натискат кмета по доноси на гербаджийски активисти. Това нещо е инструмент за рекет. Всички кметове и бизнесмени, които не се подчиняват, бяха вкарани там", продължи Дончева.

"Правосъдният министър трябва да извади списъка на прокурорите и да види къде са завършили. Те са завършили пуцове и идват от районни нива, прескачайки няколко. Има няколко читави прокурори, които просто се чудят как да се сгърчат. Трябва ни правосъдие, готово да разследва тежки престъпления. Сега те са на толкова начално ниво, че не могат да се ориентират. Конституцията забранява извънредни съдилища", каза в заключение лидерът на "Движение 21".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст