Стамен Янев се връща начело на Българската агенция за инвестиции

Стамен Янев - председател на Българската агенция за инвестиции БАИ

Заместник-министърът на икономиката Стамен Янев отново се връща като изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, съобщи  служебният министър на икономиката Кирил Петков. 

До момента той беше заместник на министъра на икономиката Лъчезар Борисов в кабинета "Борисов 3".

Стамен Янев е магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От януари 2015 година до юли 2020 г. бе изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Преди това като адвокат се е занимавал с търговско и дружествено право, правен режим на чуждестранните инвестиции и други. 

"В момента е много важно максимално голям опит да се влее обратно в агенцията така, че да се опитаме да привлечем свеж капитал, колкото можем и по най-ефективния начин. Опитваме се да имаме истински успехи", мотивира решението си за рокадата служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той добави, че няма специфични критики към досегашната ръководителка на БАИ Десислава Трифонова. И изтъкна колко е важно българските търговски аташета и БАИ да имат голяма координация.

"Ще видите как ще приложим това ефективно. Имаме специална програма за координация, която ще пуснем. Всеки един от аташетата трябва да е представител на първо място на България. Аз съм представител на частния сектор. Не можете да имате хора, които са търговски представители, и да имат други ангажименти. Най-важното е те да представят България и да имаме истински сделки. Ще ви покажем в края на 60-те ни дни позитивни резултати. Ще видите, че не са само общи коментари. Търговските аташета трябва да имат точно измерими резултати, дори за един малък период от 60 дни", каза Петков.

 "Днес в 11 часа Стамен Янев нахлу като мутра в БАИ и ме изрита. Беше ми връчена заповед за освобождаване без предизвестие и без мотиви. Не разбирам защо бях изхвърлена по този начин", каза пред репортери досегашният директор на Българската агенция за инвестиции Десислава Трифонова. Тя определи отстраняването си от длъжността като реваншизъм. 

 

Икономическия министър ще работи с трима заместници

Икономическия министър ще работи с трима заместници, това са Калина Константинова, Яна Балникова и Ирена Младенова, която за трети път ще е заместник-министър. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст