ВМРО предлага на вота патриотите да се явят без лидерите в листите

Красимир Каракачанов

Има няколко варианта пред ВМРО за явяване на тези избори, заяви преди началото на заседанието на Изпълнителния комитет на партията лидерът Красимир Каракачанов.

"Отново предстоят избори – единият вариант е да се явим самостоятелно, другият е да направим тюрлю гювеч от партии с малко проценти, третият и най-близък вариант е за обединение на патриотичния вот", съобщи Каракачанов. 

Лидерът на ВМРО поиска обединение на база общи ценности – семейни, национални и християнски.

От ВМРО предложиха, при обединение на патриотите, лидерите на партиите да не бъдат част от листите. "Не искаме да ставаме вождове и министри. Предлагам форма, чрез която всички ще сме максимално обединени". Той допълни, че никой не задължава лидерите да напускат постовете си в партиите, а е само предложение за предстоящите избори", аргумантира се Каракачанов.

"Това беше най-грозният парламент – не спонсорите решават кой ще влезе в Народното събрание, а хората?", заяви Каракачанов. По думите му част от партиите са се опитали да си решат проблемите с изборните промени.  

Лидерът на патриотите бе категоричен, че не трябва да сме -фили или -фоби, а да търсим интересите само на България. "32 години сме шампиони само да се мразим", смята той. 

От ВМРО поискаха промени в Конституцията – намаляване на броя на депутатите според числеността на населението, засилване на президентското участие във властта, финансова децентрализация на общините. 

Припомняме, че Валери Симеонов от НФСБ призова за обединение на патриотите. На изборите от 4 април от ВМРО се явиха самостоятелно, а партията на Симеонов НФСБ се обедини с тази на Веселин Марешки. Резултатите – и двете партии бяха под 4-процентовата бариера – 3.64% за ВМРО и 2.73% за „Патриотична коалиция – ВОЛЯ и НФСБ“. Според социолозите шансовете на патриотите са по-високи при обединение.

Патриотичните формации трябва да спрат да се определят като едни или други „фили“ или „фоби“, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в интервю за БНР след края на заседанието на ръководството на партията. 

"Не можем да продължаваме да се люшкаме между това, което ни казват Вашингтон и Брюксел и какво иска Москва", подчерта той. По думите му българските политици постоянно загърбват и замитат проблеми под килима, защото „ги е страх да не им се разсърди някой в Брюксел, в някое посолство, западно, в София“.

„В геополитиката трябва да използваме нашето положение и да формираме политики, а не да бъдем консуматор на чужди схеми и на чужди интереси“, допълни бившият военен министър. Според него България трябва да отстоява достойна национална политика, а българският интерес да бъде водещ. 

Запитан кой може да влезе в потенциалното обединение на патриотите, Красимир Каракачанов заяви, че между избирателите на патриотичните формации няма крамоли и проблеми, а проблемите са започнали от борби и крамоли между лидерите.

Каракачанов отново повтори предлаганата от него формула – без да се съизмерва вина, лидерите на патриотичните формации да направят крачка встрани и да не участват в предстоящите избори. „Нашите лични проблеми помежду ни не са важни. Важното е хората, които искат да гласуват за патриотични формации, да не ги поставяме в шах в пешката“, подчерта той.

В отговор на въпрос дали патриотите биха били естествен съюзник на ГЕРБ в следващия парламент, Каракачанов посочи, че „такова нещо няма, няма такава формулировка“.

Относно пренасочването на патриотичния вот той заяви, че разделението е разочаровало избирателите и определи политически сили като „Има такъв народ“ като „партии-времянки“ без ясна идеология, които „минават и заминават“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст