ВСС прие декларация срещу закриването на спецправосъдието

Висш съдебен съвет

С 18 гласа "за" и трима "против" пленумът на Висшия съдебен съвет гласува декларация, свързана с внесения в разпуснатия вече парламент законопроект за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата. Текстовете не стигнаха до второ четене в 45-ото Народно събрание.

Декларацията в защита на спецмагистратите беше предложена от Боян Магдалинчев, Цветинка Пашкунова и Калина Чапкънова.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, който за първи път председателства заседание на кадровия орган, предложи регламент за изказвания в рамките на до 5 минути.

Стоилов предложи да бъде направен анализ на резултатите от дейността на специализираните съд и прокуратура – от създаването им до момента. Той свика и следващо заседание на Пленума идния четвъртък. Тогава ще бъдат одобрени критериите и показателите, по които ще бъде направен анализът, който трябва да е готов за два месеца.

Дискусията по декларацията, която претърпя леки корекции на първоначалния вид, продължи два часа.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че няма да подкрепи документа. Той определи декларацията като политическа и без правни мотиви.

За Цветинка Пашкунова, един от вносителите на декларацията, документът бил символ на съпричастност. "Няма как да запазим мълчание и да се правим, че нищо не се е случило. Начинът, по който беше внесен законопроектът е в посока незачитане независимостта на властите. Нямаше и обществена дискусия по темата. Всичко това е пренебрежително отношение към институциите и прилича на реваншизъм", посочи тя.

Главният прокурор Иван Гешев определи като лъжа твърдението, че няма ефективност от работата на спецсъда и спецпрокуратурата. В момента по дела и разследвания били блокирани над три млрд. лева. Целта на предложените законови промени била тези пари да се върнат към хората, срещу които се водят разследвания именно от спецпрокуратурата, смята Гешев. Според него, ако бъдат закрити спецсъдилищата, всички дела ще започнат отначало. Закриването на тези институции щяло да бъде в интерес на мафията, а цената щели да платят хората.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст