ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сръбски съд отмени разрешението за връщането на Цветан Василев

Цветан Василев

Делото за екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия е върнато за ново разглеждане на по-долна инстанция. Апелативният съд в Белград е отменил решение за връщането на Василев в България и е изпратил материалите на долната инстанция за ново произнасяне. Според апелативните магистрати решението било неразбираемо и имало нарушения на разпоредбите на наказателното производство, съобщават сръбски медии. Това е третото подобно решение на Апелативния съд от 2014 година, когато българската прокуратура изпрати искане до сръбските власти  Василев да бъде екстрадиран заради разследването за фалита на КТБ.

Преди седмица Цветан Василев даде интервю за Генка Шикерова в предаването "Алтернативата", в което ексбанкерът заяви, че е необходима ревизия на Българската банка за развитие. Отделно, той коментира отношенията между държавата и бизнеса, както и твърденията на агробизнесмена Светослав Илчовски, които вече са обект на прокурорско разследване. 

"Бизнесът през всичките тези години беше пресиран, търсеше се от него все повече и повече, за да продължи да съществува, докато се стигне до едно ООД 50 на 50, което се представлява от Борисов и Пеевски", каза Цветан Василев.

По повод информацията, изнесена от Илчовски за близките отношения между собственика на "Градус" и експремиера Бойко Борисов, бившият мажоритарен собственик на КТБ каза, че антуражът и "ковчезниците на Борисов" се сменят периодично, припомняйки, че преди тази роля се е изпълнявала от Александър Сталийски. 

Василев обяви също, че Оманският фонд е оттеглил иска си срещу България за отнемането на лиценза на КТБ, защото е бил компенсиран с 80 млн. евро. Както "Банкеръ" писа, България се споразумя със Суверенния фонд на Оман по делото, което фондът заведе в Арбитражния съд във Вашингтон (ICSID) през 2015 година. Само че ексбанкерът допуска, че компенсациите може да са изплатени на фонда не от българската държава, а "да са уредени на други нива".

Докато КТБ бе под особен надзор някои нейни миноритарни акционери предложиха да инвестират средства в затворената банка, за да може тя да продължи да функционира. Такива намерения изразиха представители на ЕПИК, на Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и на Gemcorp. До подобна схема за оздравяването на КТБ, въпреки официалните обещания, така и не се стигна. И в крайна сметка банката бе затворена.

Затова в иска си към България Оманския фонд е посочил, че отказът да бъде предоставена ликвидна подкрепа или спасителен план под друга форма, представляват нарушения на Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Оман.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст