ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Битката в ББР е спечелена, не и войната

Кирил Петков мин. на икономиката

Харвардското образование е много важно в изграждане на универсална стратегия за действие, но в полето на реалните икономически и финансови казуси то не предпазва от тактически грешки, за решаването на които понякога е необходима балканска находчивост. Такава грешка допусна икономическият министър в служебното правителство Кирил Петков при смяната на държавните „пратеници” в надзора на Българската банка за развитие. 

 

Да припомним, че на 27 май от Министерството на икономиката съобщиха, че служебният министър Кирил Петков е освободил двама от тримата членове на надзорния съвет. Това бяха Митко Симеонов и Велина Бурска. Те обаче са пуснали жалби в СГС на 9 юни. Още на следващия ден съдия Светослав Василев е издал определения, с които спира регистърното производство в Агенцията по вписванията до приключване на съдебните дела по жалбите на Бурска и Симеонов. Справка в Търговския регистър показва, че към момента двамата продължават да се водят членове на Надзорния съвет на ББР.

Тези, които трябваше да влязат на тяхно място – Васил Щонов и Валентин Михов, не са били вписани. Третият член на Надзорния съвет на ББР е Стамен Янев, който е и негов председател. Ето защо на срещата свикана от министъра с надзорниците – още в началото на конфликта, се яви само той.

Драмата в ББР върви с пълна сила.

"Министърът на икономиката като принципал е поискал от БНБ промяна на Устава, с която членовете на Надзорния съвет да се увеличат от 3 на 5, за да има място за новите двама. Само че министърът по Устав няма право да иска това, а само изпълнителните директори на ББР, които пък нарочно се бавят и отказват да го поискат от БНБ. В крайна сметка нещата ще се случат днес-утре, но ето какъв ще е резултатът. Надзорният съвет ще стане 5 души, всеки с по около 15 000 лв. заплата. Уволнените двама, които обжалват в съда, ще продължат да си взимат заплатите. Новите трима – също. Ще плаща банката, т.е. ние”, коментира  кандидатът за депутат от БСП и бивш заместник финансов министър Георги Кадиев.

Наш човек в ББР коментира неофициално, че ситуацията с блокиране на вписването на промените е странна. Според неговото тълкувание, в момента ББР е без действащ надзор. Определенията на съдия Светослав Василев, с които той блокира смените в надзора на ББР, също не са окончателни и могат да се обжалват пред Софийския апелативен съд. Така че сагата, която се точи близо месец,

може и да дочака евентуално ново правителство,

коментира източникът ни.  

Прибързаните действия явно са сред специалитетите на министър Петков още от времето преди да е в ролята си на такъв. За да докажем тезата си, ще цитираме директно прессъобщение на БНБ от 27 май 2021 година.

"Във връзка с постъпили многобройни запитвания относно намеренията за промени в ръководството на „Българска банка за развитие“ АД (ББР), Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) информира следното:

"На 11 май 2021 г. – ден преди датата на назначаване на служебното правителство на Република България съгласно указа на президента  –  в БНБ постъпиха искания от господин Кирил Петков за предварително одобрение за членове на надзорния съвет на ББР по Наредба № 20 на БНБ за издаване на одобрения за членове на управителния съвет и надзорния съвет на кредитна институция и изисквания във връзка с изпълнение на техните функции (Наредбата) и от господин Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, за предварително одобрение за членове на управителния съвет на ББР по Наредбата."

Край на цитата.

Само будната гражданска съвест ли е накарала "господин Кирил Петков" да изпреварва събитията без да дочака овластяването си? Или

всичко е било уточнено

и съдът впоследствие е объркал сметките?

Засега битката е спечелена, но не и войната. Защото се премина през oткaз нa cтaрия нaдзoр дa нoминирa cвoи нacлeдници, oткaз нa Упрaвитeлния cъвeт дa плaти тaкca нa БНБ зa рaзглeждaнe нa aвтoбиoгрaфиитe нa нoвия нaдзoр, плaщaнe нa тaкcaтa oт личнaтa cмeткa нa члeн нa нaдзoрa, oткaз нa БНБ дa приeмe плaщaнeтo… Така че до форматирането на новия Надзорен съвет ще има да изтече още вода.

Eтo зaтoвa трябвa пaрлaмeнт: дa прoмeни Зaкoнa зa ББР и дa прeмaхнe тeзи възмoжнocти зa блoкирaнe нa рaбoтaтa нa бaнкaтa.

Експерти по „вътрешните работи” в ББР обаче са на мнение, че 

тактическата грешка на министъра

в името на бързите реформи не може да бъде законово преодоляна. „Тези неща не се правят така. Това е пълноправна банка, защитена и от европейското законодателство, а то е категорично за плавен преход и приемственост в надзора на банките”, коментира нашия източник.

С една дума на харвардския експерт му липсвали познания по евробанковите регулации и българска гъвкавост.  

След едномесечен престой в министерското кресло (на 15 юни 2021г.) Кирил Петков обобщи ситуацията около ББР и в частност на надзора така:  "Не стига, че не са си свършили работата; не стига, че са раздали 1 млрд. на осем компании;  не стига, че бяха уволнени, ами сега ни вкарват в съда без абсолютно никаква за мене реална причина, освен само да бавят и да се надяват, че на нашето правителство ще му изтече срокът. Но хубавото нещо е, че БНБ одобри новите членове на надзора и мисля, че в моя мандат ще се събудим една сутрин и ще видим, че от ББР могат да дават не само 5 млн. по договори, но и че има професионално управление и всички спънки, пречки, административни хватки сме ги прескочили", заяви на брифинг в понеделник служебният икономически министър Кирил Петков.

На 11 юни т.г. БНБ изпрати писмо до Стамен Янев и Кирил Петков, с което ги уведоми за

издадените лицензи на новите членове 

на управителния съвет на ББР – Цанко Арабаджиев, Владимир Георгиев и Крум Георгиев. 

На 15 юни БНБ публикува актуализации в регистъра на лицензираните членове на управителни и надзорни съвети на банки. Към вече цитираните имена бяха добавени Валентин Михов и Васил Щонов – за членове на Надзорния съвет.

Междувременно одобрените от БНБ нови членове

в Управителния съвет, също са избрани напълно непрозрачно.

Един от новите мениджъри  Цанко Арабаджиев само преди 2 месеца е бил кандидат-депутат от листата на „Демократична България – обединение” – от ПП „Зелено движение”. Кадиев не пропуска да напомни, че в УС на ББР заплатите са дори над 20 хил. лв. на месец.

Уважаеми демократи, не махаме хората на Пеевски, за да сложим вашите. Забравете министърът да решава, а вие да му бутате листчета. Нали сме различни? Ако ще правим нещата като Борисов и Пеевски, какъв е смисълът от нас”, завършва Георги Кадиев.

Новите имена в УС на банката

Цанко Арабаджиев е роден през 1983 г. година в гр. Варна. През 2001 г. се дипломира от Математическа гимназия „д-р Петър Берон“ във Варна. Завършва Международни икономически отношения  в Университета за национално и световно стопанство – София. Магистър е по Финанси. Той е лицензиран инвестиционен консултант, работи като инвестиционен мениджър в УНИКА България.

"БАНКЕРЪ" обаче разполага с решение на Върховния касационен съд от 31 март 2015 г., с което се отхвърля решение на Софийски градски съд, удовлетворяващо мотивите на Арабаджиев за незаконно уволнение от ОББ. В решението на ВКС се цитира, че "оценката за работата му през 2012 и 2013 г. е незадоволителна, неумение за работа в колектив, несъпричастност към общите задачи и общия резултат, неумение да взема компетентни и навременни решения, да изразява ясно позиция и да защитава предложенията пред кредитния комитет, неумение да управлява кредитни сделки и да отчита движението имкоето води до изкривяване на резултатите и нереална времева линия за отделните сделки".

Тази констатация е леко смущаваща с оглед на бъдещия престижен пост на кандидата в ББР.

Владимир Георгиев бе изпълнителен директор на банка "Биохим" още през 90-те, по времето, когато тя бе държавна. Тогава председател на надзора на банката е съветникът на премиера Жан Виденов Владимир Жеглов, като в по-късни години Георгиев е бил в управата на неговата "Дир.БГ". Бил е главен финансов директор на "Ален мак", а в последните години и във фирмите на бизнесмена Георги Василев. През 2014 г. е водач на листа в 23 МИР – София, на неговата партия "Република БГ".

Третата номинация е Крум Георгиев, за чиято биография има по-малко информация. Той е кадър на ОББ, като е заемал позиции в риск мениджмънта на банката.

Ако се абстрахираме от споменатите по-горе проблеми обаче, трябва да кажем, че най-важното е банката да работи добре и най-после в унисон с малкия и среден бизнес. А че храна за интриги ще има и занапред е съвсем сигурно.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст