ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гешев на война с кабинета?

гешевтура

Искри от високо напрежение се разхвърчаха между служебния кабинет и прокуратурата, след като вътрешният министър Бойко Рашков разкри неправомерни според него действия на ведомството на Иван Гешев срещу служители на МВР, участващи в проверката по скандала с незаконно употребени спецсредства.

 

МВР-шефът е разпоредил на дирекция "Инспекторат" в МВР да извърши проверка на твърденията за незаконно прилагане на СРС-та от две структури на вътрешното министерство – Дирекция "Вътрешна сигурност" и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

"Онзи ден подписах заповед, с която разпоредих проверка в службите „Вътрешна сигурност“ и ГДБОП във връзка с публикациите за СРС, като естествено, че възложих на Инспектората проверката и определих персоналния състав. Още на следващия ден получих писма от прокуратурата,

с които се искат данни за част от служителите,

на които възложих проверката, и дали срещу тях има материали в МВР. Имаше и други въпроси, които се искаше да се изяснят за един работен ден, което е невъзможно заради липсата на технологично време. В един от тези списъци, какъвто списък беше изпратен и в друга една служба на МВР, най-накрая е името на новия председател на ДАНС Пламен Тончев“, заяви Бойко Рашков.

Освен това, новите шефове на ДАНС и ГДБОП, както и неколцина служители на "Вътрешна сигурност", са били привикани в Националната следствена служба, разкри още Рашков.

Шефът на ГДБОП Калин Стоянов на срещата с главния прокурор Иван Гешев.

Заради действията на прокуратурата, вътрешният министър веднага е подменил двама от работната група за проверката, без да е ясно от какво е продиктуван интереса на държавното обвинение към призованите служители на МВР.

Според Бойко Рашков, в случая става въпрос за

открита намеса на прокуратурата в работата на МВР.

И по-точно – върху вътрешно-ведомствния контрол, какъвто министърът има по Закона за МВР. "Струва ми се, че прокуратурата не желае тази проверка да бъде извършена", категоричен е силовият вицепремиер. След което разкри, че разполага с информация за активно унищожаване на хартиени носители в проверяваната дирекция "Вътрешна сигурност".

Най-вероятно става въпрос за стенограми на използвани СРС-та и веществени доказателствени средства по дела, чийто срок е изтекъл, но не са били унищожени – в нарушение на Закона за специалните разузнавателни средства. Рашков обяви, че са били образувани десетки дела без законово основание и по текстове от НК за тежки престъпления, позволяващи използването на СРС.

Според силовият вицепремиер, прокуратурата провежда активни действия

не само срещу МВР, но и срещу цялата изпълнителна власт.

Например, във финансовото министерство и НАП, след като оттам бяха изнесени данни за 10 млрд. лв. ДДС, останал несъбран по време на предишното управление, заяви вътрешният министър в интервю за сайта "Bird".

След разкритията на Рашков, в сряда (2 юни) говорителят на правителството Антон Кутев разпали скандала, говорейки за открита война между институциите. След президентската институция, прокуратурата влиза със сила в МВР, което заплашва да прерасне в открита война на институциите, заяви той.

Според Кутев правителството е разтревожено от опитите на прокуратурата да сплаши ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на вътрешните работи. "На разпит бяха извикани новият директор на ГДБОП – точно два дни, след като беше назначен.

Новият председател на ДАНС – на следващия ден след назначението си. Зам.-председателят на ДАТО беше извикан броени дни след назначаването на министъра на вътрешните работи. Снощи беше привикан и г-н Папалезов", разкри Кутев.

Началникът на сектор "Културно-исторически ценности" в ГДНП Ангел Папалезов – в средата.

Говорителят на правителството има предвид извършените във вторник (1 юни) обиски в служебния кабинет и жилището на Ангел Папалезов – началник на Сектор "Културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Национална полиция". На следващият ден от Специализираната прокуратура съобщиха, че тези претърсванията са извършени въз основа на съдебни заповеди и в хода на досъдебно производство, по което Папалезов е

с обвинения за участие в престъпна група за пране на пари

и трафик на културни ценности. Неофициалната информация сочи, че "културно-историческото" ченге е разследвано заради контактите си с Васил Божков-Черепа.

"Не ме карайте да коментирам неистински твърдения, изказани от политическо лице в предизборната обстановка. Прокуратурата не може да спре да работи, само защото на някой не му харесва това", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод изявленията на МВР-шефа Бойко Рашков. И уточни, че държавното обвинение няма да позволи да бъде въвлечено в политически битки.

Малко по-късно в сайта на държавното обвинение се появи и подобаващо съобщение по темата: "Днес, 2 юни 2021 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев прие в Съдебната палата новоназначения председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев по негово искане. В срещата участваха и заместник-главните прокурори Даниела Машева и Пламена Цветанова. Акцент в разговора бе продължаване на взаимодействието между институциите в борбата срещу престъпността и корупцията, както и защитата на националната сигурност. Главният прокурор изрази увереност, че ще бъде продължена и трайно установената практика между ПРБ и ДАНС по противодействие на нарушенията, свързани с политическите права на гражданите".

С подобно съобщение бе обяснена и другата среща на Иван Гешев – с новия шеф на ГДБОП Калин Стоянов. Тя била работна и на нея били обсъдени

по-нататъшните съвместните действия между ПРБ и ГДБОП-МВР

по успешното противодействие на организираната престъпност, прането на пари и борбата с тероризма.

Въпреки разнопосочните по съдържание словесни изяви и официални съобщения, разменени между изпълнителната власт и държавното обвинение, очевидно бившите управляващи и служебния кабинет слагат край на позиционната (окопна) война и тръгват в решителна открита схватка. Крайно време беше, дето има една дума. А и народът го е казал – от много приказки глава не боли!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст