ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът: Не овладяваме, а освобождаваме държавата

Служебно правителство кабинет Стефан Янев премиер

Не овладяваме държава, а я освобождаваме от зависимости. Това заяви премиерът Стефан Янев. Така той коментира обвиненията, че служебното правителство овладява държавата с много кадрови смени.

Янев коментира санкциите по закона "Магнитски", наложени от САЩ. Според него "ние сме тъжни шампиони".  Той добави, че няма друга страна в Европа, към която да са наложени такива мащабни санкции.

Големият въпрос е защо ние допуснахме да има такъв тип корупция, защо се налага отвън да ни се показва, а не ние да решим своите собствени проблеми, подчерта в ефира на бТВ служебният министър-председател. 

"Явно е, че цялата наша система не е работила ефективно към момента. Това е една от причините за усещането, което има у българските граждани за липса на справедливост. Можем да правим анализ с елементи на цялата верига – кой и защо не си е свършил работата. Това не е работа на служебното правителство, а на гражданското общество и на Народното събрание, което трябва да прецени има ли нужда от промяна", подчерта той.

Служебният премиер отбеляза, че "някои се чувстват в "черен списък", а не се притесняват от това, че корупцията е ендемична".

В тази връзка Янев подчерта, че не се въвежда вътрешен режим на санкции срещу фирмите на Пеевски и Божков, а Министерският съвет е приел мерки за защита на държавните и общински дружества от попадане под санкции.

Той обясни, че това е възможно, ако бъдат засечени банкови транзакции между тези структури и поставените под рестрикции юридически лица.

"Смяната на хора на високи и не толкова високи постове е свързано с почтеността и е в интерес на обществото, това което заявихме още в първия ден след назначаването", обяви служебният премиер.

По казуса с шефа на Националната агенция по приходите Румен Спецов – информацията, че е прехвърлил фирма на малоимотен човек, Янев призова да се изчака резултатът от проверката, която тече. Спецов му е казал, че не се притеснява от тази проверка.

"Не вярвам да са необходими месеци. Нито г-н Специв, нито който и да е друг от новоназначените не е в ролята на свещена крава. Всеки, който не работи почтено в интерес на хората, ще бъде освободен", заяви Янев.

Относно подслушването на опозиционни политици преди изборите на 4 април Стефан Янев заяви, че по закон няма право да каже какво знае.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст