ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Сиела Норма” към ЦИК: Скоро няма да е само въпрос на пари

Машина за гласуване на изборите

Задочните спорове между Централната избирателна комисия и фирмата-доставчик на машини за гласуване се задълбочават. В основата на спора е стойността на обществената поръчка, обявена от ЦИК за доставка на 1500 допълнителни машини и допълнителни дейности. Досега се знае, че услугите на "Сиела Норма" излизат над крайната цена, заложена от ЦИК – 6.5 млн. лева. От компанията изпратиха позиция до медиите, в която се оплакват от тиражирани квалификации по адрес на фирмата за "извиване на ръце". 

Ще става по-скъпо

яха разпространени твърдения в медиите, че е „извиване на ръце“, тъй като информирахме ЦИК, че не бихме могли да участваме като доставчик, при обявената максимална цена от 6,5 милиона лева, която включва доставка на нови машини и услуги, за произвеждане на три отделни избора – частични местни, избори за народни представители и избори за президент и вицепрезидент, в това число цялата софтуерна подготовка и логистика. За съжаление много от експертите, които коментираха нашата реакция, направиха некоректни внушения, че искаме 15 милиона лева само за 1500 машини.  Всъщност сумата от 6,5 милиона лева, обявена от ЦИК в откритата процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка, включва освен закупуване на 1500 машини, и дейности, които многократно надвишават услугите, които извършихме на предходните парламентарни избори на 4 април 2021 г.", се казва в позицията на "Сиела Норма".

В становището им са изредени и услугите, които ЦИК включва в цената от 6.5 млн. лева. От фирмата обаче констатират, че тези услуги "значително надвишават предложения бюджет."

От компанията предупреждават, че скоро изпълнението на поръчката няма да е само въпрос на пари: "Забавянето на процедурата с всеки изминал ден води до повишаване на себестойността на устройствата и услугите, съответно на крайната цена. Скоро ще достигнем до момент, в който на каквато и да е цена, „Сиела Норма“ АД ще бъде в невъзможност да изпълни всички дейности по поръчката".

ЦИК едва ли ще отстъпи за цената

"Параметрите на цената не могат да бъдат променяни, тъй като ние сме взели своето решение и няма да го променяме. Ние сме направили своите проучвания. Определили сме цената на база на пазарни проучвания, направени в Централната избирателна комисия в предходни години", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Цветозар Томов от ЦИК от своя страна заяви, че ако не се стигне до договор с доставчика “Сиела Норма”, ЦИК ще направи избори на 11 юли само с наличните машини. Ориентировъчният брой на секциите, в които със сигурност ще има машинен вот, е около 9 600. Устройствата обаче засега не достигат за инсталирането на втора машина в най-натоварените секции, каза още Цветозар Томов.

Президентът Румен Радев бе лаконичен по темата. "Вярвам, че въпреки тежкото наследство и заварените договорки, ЦИК и служебното правителство ще положат всички усилия, така че да се гарантира машинният вот на предстоящите избори. Възвръщането на доверието в изборния процес е основна задача както на ЦИК, така и на служебното правителство, и вярвам, че тук ще се предприемат всички необходими стъпки, за да имаме честни, прозрачни и свободни избори", посочи Радев при посещението си в Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст