ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фирми със спад над 40% влизат в мярката “60 на 40“

Кирил Петков мин. на икономиката

Фирмите със спад на приходите над 40 процента ще се възползват от мярката „60 на 40“. Това предвижда новият дизайн на схемата за подкрепа на заетостта. Досега предприятията трябваше да доказват намаление от 20 процента, съобщи БНР, позовавайки се на запознат източник. 

За фирмите със спад на приходите от 30 на сто държавата ще поема 50 процента от заплатите и осигуровките, а останалата половина ще е за сметка на работодателите. Фирмите ще доказват приходите си спрямо същия месец на 2019 година. Очаква се новият дизайн на мярката да се обсъжда във вторник на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а в сряда да бъде гласуван на заседание на правителството.

В четвъртък президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че мярката 60 на 40, макар и в модифициран вариант, ще продължи. "Ще остане в този вид със завишен праг за туризма, ресторантьорите, пътническия и градския транспорт", обясни Димитров, като уточни, че става въпрос за най-засегнатите сектори от пандемията. 

Той информира, че прагът вместо 20% намаление на продажбите спрямо съответния период на 2019 г., ще бъде 40%, но това няма да попречи подкрепата за бизнеса да бъде в пълен обем.  За всички останали мярката ще е 50/50, а прагът ще стане от 20 на 30% спад на приходите. 

Междувременно в индустрията се наблюдава възстановяване на промишленото производство, но продължава кризата в туризма и свързаните с него дейности, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той е категоричен, че подкрепата за секторите трябва да продължи. 

 ,,Когато бизнесите са отворени, трябва да имаш пари за възстановяване на бизнеса, освен ако не си в някаква нишова ситуация. Но като цяло не е хубаво да се дават пари на калпак. Много е важно да се смени митът, че държавата дава. Не, държавата първо взима – НАП, "Митници"… това са пари от бизнеса, които са качени на ниво държава и после се разпределят по различните пера. Никой в държавата не може да ви дава пари – тя ги взима и преразпределя'', обясни служебният икономически министър Кирил Петков. По думите му мярката 60/40 е била запазена, макар и в лимитиран вариант, за да има "глътка живот за малките бизнеси".

Мярката 60/40 беше въведена през март 2020 година. Тя бе създадена, за да подкрепи запазването на съществуваща заетост. С нея се получават компенсации от работодателите за заплащане на 60% от неотработеното от работниците и служителите им работно във връзка с ограниченията, наложени заради пандемията, но за не повече от три месеца. Действието на мярката беше неколкократно удължавано. 

Целта е работниците и служителите да получават пълния размер на трудовото си възнаграждение, независимо дали работата им е преустановена, или работят на непълно работно време. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст