ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ подготвят нови санкции срещу Русия заради Навални

путин байдън женева (АП)

Администрацията на президента Джо Байдън се готви да наложи допълнителни санкции на Русия заради отравянето на затворения опозиционен лидер Алексей Навални, обяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

"Подготвяме още един пакет санкции, които да приложим в този случай“, каза Съливан пред CNN. 

Той акцентира непоколебимостта на Вашингтон да налага санкции независимо дали става дума за Навални или намеса в изборите, тъй като по думите му това е реакция на зловредни действия от страна на Русия.

Позицията на Съливан идва няколко дни след тричасовата среща на президента Джо Байдън в Женева с руския президент Владимир Путин, с която завърши първото му чуждестранно турне от встъпването му в длъжност. Байдън и Путин определиха срещата като положителна, но без големи пробиви в двустранните отношения.

Миналата седмица Байдън заяви, че е предупредил Путин по време на срещата им за последиците, ако Навални умре в затвора.

"Ясно му дадох да разбере, че последиците от това ще бъдат опустошителни за Русия", заяви американският президент пред журналисти.

През март администрацията на Байдън наложи множество санкции срещу руски представители и институции заради отравянето на Алексей Навални. Действията, предприети в координация с Европейския съюз, който също обяви санкции, представляват първият важен ход срещу Москва, откакто Байдън встъпи в длъжност.

Русия винаги е отговаряла на въвеждането на незаконни санкции от страна на САЩ, заяви в отговор говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Странно е, че някои във Вашингтон толкова харесват бягането с препятствия в кръг", добави говорителката на руското външно министерство

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст