ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Арх. Здравков се видя принуден да покаже мускули на Вълка

незаконния строеж в ловното стопанство "Искър"

Близо година бе необходима на главния архитект на София Здравко Здравков, за да събере кураж и да приложи законоустановените мерки, свързани с незаконното строителство на територията на ТП "Държавно ловно стопанство "Искър". Очевидно притиснат от променената ситуация в държавата, Здравков се опитва да се впише в новия пейзаж и да покаже мускули, посягайки дори на почти фаворизираната от предишното управление на държавата фигура на Румен Гайтански – Вълка.

 

Преди дни – на 16 юни "смелчагата" Здравков издава заповед за премахване на изградена монолитна сграда в местността Авала, яз. "Искър" – на територията на ТП „Държавно ловно стопанство "Искър". Междувременно преписката бе разтакавана между  районната администрация на Панчарево и Столична община. По нея фигурират десетки писма и "уточнения" и ето че след близо година най-сетне главният архитект беше принуден да "установи", че съгласно направените констативни актове и проверки сградата, изградена през 2020 г., е… незаконен строеж.

Но дори и това не се случи по убеждение. Първоначално

арх. Здравков се опита да прехвърли горещия картоф на ДНСК,

но новият й началник – арх. Влади Калинов ясно даде да се разбере, че този му мерак ще бъде попарен. А номерът,  че заповедта за премахване била от компетенциите на ДНСК, подкрепен с аргумента, че видите ли може да се получи замърсяване на водите на язовир "Искър" от хижата и тогава обектът автоматично ставал 1-ва категория, не мина.

Арх. Калинов беше категоричен – става въпрос за къща на 3 етажа, която е строеж от 5-та категория и е в правомощията на Столична община.  А коментарът му по отношение на „притесненията“ за замърсяване  беше – "няма такъв филм в ЗУТ и събарянето на незаконния строеж е изцяло от компетенциите на Столична община".

Тук е моментът да припомним, че още в средата на август миналата година, в публикацията на „Банкеръ“  – „Арогантност и беззаконие в ловно стопанство „Искър“,  доказахме същия този факт не само със съмнения, но и с документи. 

Сигналът за поредния незаконен строеж всъщност тръгна от Зелено движение и Демократична България. Според него бизнесменът Гайтански строял огромен хотелски комплекс на територията на Държавното ловно стопанство. Проверка на Върховната административна прокуратура, омота тогавашните управляващи в гротески обяснения от рода не чул, не видял, не разбрал…

Нещо повече, тогавашният директор на Югозападното държавно предприятие – инж. Дамян Дамянов побърза да си измие ръцете по обичайния начин, като „похарчи“ шефа на ловно стопанство "Искър" – инж. Атанас Дарелов. Самобитните обяснения на Дамянов имаха за цел да убедят обществото, че той нищичко не знаел. Водевилът, разиграван от съответните началници  продължи и след като беше даден жертвения агнец. Проверяващи от всички институции се напънаха да разнищват случая. В крайна сметка  се оказва, че реалната проверка е възложена на администрацията на район „Панчарево“.

Още тогава се свързахме с кмета на Панчарево – Николай Гюров 

и с главния архитект на района – Румен Несторов, които  обясниха, че техните експерти вече документално са установили, че нито ръководството на стопанството, нито собственикът на градежа – „Био Майнинг“ АД са  сметнали  за необходимо да внесат за одобрение каквито и да било строителни книжа, предхождащи бъдещата им дейност, т.е. вече реализираната на  етап  „груб строеж“ сграда. Арх. Несторов е категоричен, че за да започне подобен  строеж  е задължително да има одобрени строителни книжа и издадено разрешително за него. 

Оказва се обаче, че „основанията“ за строителството са били потопени във витиевато тълкуване за ремонт на съществуваща сграда. Става дума за едно конструктивно становище, направено в началото на миналата  годината и подписано от инж. Петър Иванов (с което „Банкеръ“ разполага). То се отнася до ремонт и модернизация на съществуваща… ремонтна работилница.

Но тъй като не са били представени каквито и да е било документи за обекта, конструкторът се е въздържал да дава насоки, преди  инвестиционните намерения да бъдат облечени в законова форма. Проверката на „Банкеръ“  по това време установи, че все пак някакъв идеен проект съществува. Негов автор е арх. Мирослава Иванова.

Оказва се, че нищо незнаещия Дамянов още на 9 януари миналата година е бил уведомен от изпълнителния директор на „Био Майнинг“- Здравко Андреев, че е изготвен инвестиционен проект за ремонт и модернизация на съществуващата …работилница ( в.„Банкеръ“ разполага с това писмо и с приложения инвестиционен проект). От самите чертежи пък става ясно, че изведнъж едноетажната „работилница“ се е сдобила с нови фасади и с още …етаж и половина. Застроената площ, на която е разположена сградата, е 1341 кв.метра.

От  акта за държавна собственост на имота ( № 04396 от 8 февруари 2005 г.) пък става ясно, че въпросната работилница е строена през 1988 г., но е само на един етаж.

Последваха още няколко проверки, възложени от главния архитект на администрацията в Панчарево. 

Всеки път експертите  установяваха едно и също нещо, 

пишеха протоколи, но „изискванията“ от направление „Архитектура и градоустройство“ включваха нови и нови „детайли“. Когато човек чете обемистата преписка няма как да не види в това документално размотаване прозрачната цел – да се тупка топката докато е възможно.

И тъй като отдавна следим този казус, няма как да не се спрем на едно прелюбопитно писмо от 24 март тази година, изпратено от арх. Здравков до кмета на район Панчарево – Николай Гюров, в което се изисква проверка на …три броя шахти „с неустановено предназначение“ , начина на водозахранване и отводняване на строежа, в това число за питейно битови води, противопожарни нужди, битово отводняване, дъждовно отводняване, както и „коректно определяне на категорията на строежа“…

И нито ред за това, че става дума за незаконен градеж!

Тази история със сигурност щеше да продължи още дълго време, ако не се бяха случили промените в държавата след 4 април.

Ето защо едва сега арх. Здравков най-сетне е проумял, че строежът е направен без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж, но въпреки това тук се е пръкнала стоманобетонна монолитна сграда, състояща се от стоманобетонни колони, греди и плочи, както и тухлени зидове. Дори заради денивелацията на строежа е изградена и подпорна стена с дължина около 100 метра.

Сега, постройката, станала известна  като 

„зимния сарай“ на Вълка

трябва да бъде разрушена.

Съгласно заповедта на Здравков, фирмата „Био майнинг“ АД трябва да премахне незаконния строеж доброволно до 60 дни след влизане в сила на заповедта, като собственикът е длъжен да внесе в район „Панчарево“ на Столична община план за управление на отпадъците и план за безопасност и здраве. При неспазване на срока за доброволно изпълнение, незаконният строеж ще бъде премахнат принудително, това е посочено в заповедта.

И тук идва следващия въпрос, който „Банкеръ“ зададе още през миналата година – кой ще е „адресатът“ на нарушенията и

кой ще плати сметките за актовете за административни нарушения, 

които по правило се издават в тези случаи. Да не говорим, че при съдебно обжалване на тази заповед на арх. Здравков (в което едва ли някой се съмнява, че ще последва) не е ясно кой ще бъде „конституиран“ като засегната страна. По всички правила, това би трябвало да е собственикът на имота – в случая държавното ловно стопанство.

В същото време е ясно, че на практика истинският чорбаджия тук е близкият до ДПС и най-вече до неговия почетен председател – Ахмед Доган, бизнесмен Румен Гайтански – Вълка. На него преди седем години стопанството беше сервирано буквално на тепсия от тогавашния министър на земеделието – Димитър Греков (тема, която „Банкеръ“ също е коментирал нееднократно).

Така, че ще почакаме още доста, докато се стигне до реалното премахване на ремонтираната и модернизирана “ремонтна работилница“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст