ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Брифинг на президента Джо Байдън

Джо Байдън (прозявайки се): Добър вечер, дами и господа. Първо бих искал да благодаря за гостоприемството на шведското правителство и лично на президента… ъ-ъ-ъ

(Заместник-държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд се приближава до него и започва усилено да му шепне в ухото.)

Д. Б. : Съжалявам! Имах предвид швейцарското правителство. За съжаление, случват се такива неща. Например, когато решихме да се срещнем с президента Клутин и търсехме подходящо място, ми звънна един много приятен младеж, Себастиан, и предложи той да ни е домакин. Отговорих му: „ОК, синко, Вие сте накрая на света, но въпреки това ще приема, ако ми подариш едно бебе кенгуру.“ Той каза, че щял да провери в зоологическата градина на Виена и повече не се обади. Затова сега сме тук… (зам.-държавния секретар В. Н отново се навежда към ухото му.) Но да се върнем на темата. Нищо не може да замени двустранните разговори на четири очи между лидерите на нашите две велики страни. Дипломацията е танц за двама. В същото време ясно заявих на президента Кл… ъъъ… Путин, че има червени линии, които не могат да бъдат пресечени. Те включват външната намеса в нашите избори и погазването на човешките права. Няма да допуснем граждански самолети да бъдат отвличани от самозабравили се диктатори, а пътниците им арестувани, измъчвани и затваряни.

Вестник "Правда": Но, господин президент, визираният от Вас случай няма нищо общо с президента Путин и Русия! Става въпрос за Белорусия.

Д. Б.: Вижте, за нас няма никакво значение дали Русия е бяла или червена. За нас Русия винаги е била Империя на злото. Докъде бях стигнал? (зам.-държавният секретар В. Н. му прошепва нещо) Няма да допуснем продължаване на руската военна намеса в Либия и подкрепата им за Саддам Хюсеин, който използва забранени химически оръжия срещу собствения си народ. Ще работим за прекратяване на войната в Либия и възстановяване на страната…

"Ал Джазира": Господин президент, сигурно имате предвид Сирия и президента Башар ал Асад.

Д. Б. (раздразнено): Има ли някакво значение? Либия, Сирия, Ирак – всичките сме ги бомбардирали и, ако трябва – пак ще ги бомбардираме. Искам още веднъж ясно да заявя, че Съединените щати няма да започнат цикъл на вакси… ъъъ – ескалация и конфликт с Русия, но… ъъъ…

"АВС": Господин президент, наскоро заявихте пред нашите зрители, че президентът Путин е убиец и няма душа. Как се преговаря с убиец и човек, който няма душа?

Д. Б.: Вижте, ъъъ, това беше метафора, холивудска шега…

Беновска пита: Господин президент, позволете въпрос малко не в час по тема? Какво казва за санкции по закон „Магнитски“ против български граждани и споменаване на политически лидер за получаване подкуп?

Д. Б.: Надявам се, че това е някаква грешка. Аз много уважавам белгийския народ. Вчера бях в Брюксел и разговарях…

Беновска пояснява: Става въпрос за България и бивш българския премиер Бойко Борисов.

Д. Б. (гледа недоумяващо и се налага зам.-държавния секретар В. Н. отново да шепне в ухото му): А, онова момче, дето ми се похвали, че четири папи са го галили по главата? Искрено му завиждам. Аз съм ревностен католик, но досега нито един папа не ме е галил по главата.

Беновска заключава: Значи това, вие казва Бойко Борисов няма виновност и незаслужено обиден.

Д. Б. : Значи това, госпожо, че трябва да се постараете и да научите английски.

CNN: Господин президент, все пак успяхте ли да постигнете някакъв напредък по темата за погазването на човешките права в Русия? Има ли надежда за съдбата на Навални?

Д. Б.: Направих всичко по силите си. Дори предложих на президента Путин размяна на шпиони.

CNN: Размяна на шпиони?

Д. Б. : О, да. Президентът Клутин през цялото време обвиняваше Навални, че бил американски шпионин. Накрая аз му казах: „ОК. Тогава нека направим размяна. Вие ми предавате Навални, а аз Ви връщам Вашия най-важен шпионин". А той ми отвръща: „Не мисля, че имате представа кой е най-важният ни шпионин в САЩ“. „Напротив, уверявам го аз. Много добре знам. Вашият най-важен шпионин в САЩ е бившия президент Джордж Тръмп!“ „Дони ли имате предвид?“ – усмихна се Путин. „Много Ви благодаря но не мога да приема. Ако Дони дойде в Русия, на втората година ще се кандидатира за президент. Не мога да поема този риск!“ Ако няма повече въпроси…

ВВС: Последен въпрос. Какво Ви подари президентът Путин?

Д. Б.: Определено господин Путин ме изненада с подаръка си. Очаквах нещо по-мъжкарско – пистолет, нож, макет на самолет или танк. А той ми подари книга. Каза че щяла да ми бъде много полезна.

ВВС: Коя е книгата, ако не е тайна.

Д. Б.: (пресяга се към куфарчето си и си слага очилата): „Как да се научим да живеем с Алцхаймер“. Попитах Клутин кой е този господин Алцхаймер, да не е някой руски шпионин? А той само се усмихна тайнствено и ми прошепна: „Едва ли някога ще разберете…“

Чавдар Михов

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст