ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС и САЩ пак ще обсъждат визовата реципрочност

сащ виза

Представители на ЕС и САЩ ще обсъдят утре в Лисабон въпроси от областта на сигурността, сред които и визовата реципрочност, съобщи Европейската комисия.

Говорител на ЕК отбеляза, че това ще бъде първата среща между зам.-председателя на комисията Маргаритис Схинас и еврокомирасите по вътрешните работи Илва Йохансон и по правосъдието Дидие Рейндерс с представители на новото правителство САЩ. През март Европейският парламент предаде ЕК на съд заради липсата на визова реципрочност със САЩ, от която са засегнати гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър.

По данни на комисията от края на миналата година, за първи път се отчита спад на отказите за издаване на визи за САЩ за граждани на България и Румъния до под 10 на сто, при изискване отказите да бъдат под три на сто от подадените заявления. При Кипър делът на отказите се задържа под три процента, а при Хърватия достига 4 на сто. ЕК обяснява отказа си да предложи временно връщане на визите за граждани на САЩ с продължаващите преговори с Вашингтон и с опасението си, че това би донесло повече вреди, отколкото ползи.

По-рано ЕП прие две резолюции по този въпрос, а миналата година настоя ЕК да предложи връщане на визите за гражданите на САЩ. През 2016 г. изтече срокът, в който комисията трябваше поиска връщане на визите за срок от 12 месеца, защото САЩ продължават да налагат визи за граждани на четирите държави от ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст