ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС ще настоява САЩ да отменят визите за българи

сащ виза

Представители на Европейския съюз и Съединените щати ще обсъдят във вторник в Лисабон въпроси от областта на сигурността, сред които и визовата реципрочност. През март Европейският парламент предаде ЕК на съд заради липсата на визова реципрочност със САЩ, от която са засегнати гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър.

"Това ще бъде първата среща между зам.-председателя на комисията Маргаритис Схинас и еврокомирасите по вътрешните работи Илва Йохансон и по правосъдието Дидие Рейндерс с представители на новото правителство на САЩ", съобщи говорител на Комисията на 21 юни.

От края на миналата година за първи път се отчита спад на отказите за издаване на визи за САЩ за граждани на България и Румъния до под 10 на сто, при изискване отказите да бъдат под три на сто от подадените заявления. При Кипър делът на отказите се задържа под три процента, а при Хърватия достига 4 на сто. ЕК обяснява отказа си да предложи временно връщане на визите за граждани на САЩ с продължаващите преговори с Вашингтон и с опасението си, че това би донесло повече вреди, отколкото ползи.

По-рано ЕП прие две резолюции по този въпрос, а миналата година настоя ЕК да предложи връщане на визите за гражданите на САЩ. През 2016 г. изтече срокът, в който комисията трябваше да поиска връщане на визите за срок от 12 месеца, защото САЩ продължават да налагат визи за граждани на четирите държави от Евросъюза.

От българските, хърватските, кипърските и румънските граждани все още се изисква да притежават виза за влизане в САЩ, докато всички други граждани на общността са освободени от това изискване за краткосрочен престой (до 90 дни в рамките на всеки период от 180 дни), както са освободени от него и гражданите на САЩ, когато посещават Европейския съюз.

Съгласно законодателството на ЕС, ако трета държава не отмени визовите изисквания в срок от 24 месеца след като е била официално уведомена за ситуация на липса на реципрочност, Европейската комисия трябва да приеме правен акт за суспендиране на отмяната на визовия режим за нейните граждани за период от 12 месеца. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст