ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пакет от мерки за 368 млн. лв. подпомага българския бизнес

бюджет

За преодоляване на негативния ефект от въвеждането на извънредното положение в страната и последвалите икономически последици от кризата Министерството на икономиката разработи пакет от мерки и действия за подпомагане на българския бизнес.

 Сега са активни три процедури.

Първата е за "Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. Бюджетът й е в размер на 235 млн. лева. Към момента са сключени 1 550 договора за 213 млн. лева.

От икономическата министерство съобщават, че вече са изплатени 68 млн.  лв. по 500 договора. Одобрени са и предстои плащане за 18 млн.  лв. по други 129 договора. В процес на разглеждане са и 921 финални отчета за 127 млн. лева.

Втората процедура е за "Подкрепа за малки  предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. Тя е с бюджет от 78 млн. лева и вече са оценени всичките  5759 проектни предложения, допуснати до техническа и финансова оценка. Все още обаче няма сключени договори и не са платени никакви пари.

Третата процедура е за "Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки II“ (III Фаза). Тя е насочена към микро, малки и средни предприятия, преустановили или ограничили дейността си в резултат на заповеди на министъра на здравеопазването за въвеждане на ограничения. Бюджетът й е 55 млн. лева. Общо подадените заявления са 975, но още няма изплатени средства.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст