ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Путин: Проблемите започнаха с разширяването на НАТО на изток

владимир путин

Придвижването на НАТО на изток, започнало, между другото, с това, че съветското ръководство фактически бе уговорено да позволи членството на обединена Германия в НАТО, стана основната причина за бързото нарастване на взаимното недоверие в Европа. Те побързаха да забравят дадените тогава устни обещания, че „това не е насочено срещу вас“, че „границите на блока няма да се приближават към вас“. Това  коментира президентът на Русия Владимир Путин в статия в германския вестник "Ди Цайт "по повод 80-тата годишнина от началото на Втората световна война.

"Разширяването на НАТО на изток фактически погребва надеждите за Европа без разделителни линии, докато Русия подкрепя единно континентално пространство за сигурност.", смята Путин, като уточнява, че  от 1999 г. следват още пет вълни на разширяване на НАТО. Организацията включва 14 нови държави, включително републиките от бившия Съветски съюз, което на практика погребва надеждите за континент без разделителни линии. 

Според него  много страни са изправени пред изкуствен избор – да бъдат или с колективния Запад, или с Русия.

"Последиците от такава агресивна политика могат да се видят в примера с украинската трагедия от 2014 г. Европа активно подкрепи антиконституционния въоръжен преврат в Украйна. Именно с това започна всичко. Защо трябваше да направите това? Тогава действащият президент Янукович вече се беше съгласил с всички искания на опозицията. Защо САЩ организираха преврат и защо европейските държави го подкрепиха безволно, провокирайки разцепление в самата Украйна и изтеглянето на Крим от нейния състав?", коментира руският президент. 

Той подчерта, че Русия се застъпва за възстановяването на всеобхватното партньорство с Европа.

"Имаме много теми от взаимен интерес. Това са сигурност и стратегическа стабилност, здравеопазване и образование, дигитализация, енергетика, култура, наука и технологии, решаване на климатични и екологични проблеми", добави Путин.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст