ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

София отново отряза Скопие за ЕС

Зоран Заев

България продължи да отказва да се поддаде на натиска да каже "да" на пътя на Северна Македония към ЕС, въпреки предупрежденията от страните от блока, че с тази блокада "ЕС си стреля в крака“.

Министрите по европейските въпроси  обсъдиха приемането на рамката за преговори за Република Северна Македония и Албания и според дипломатически източници България е отказвала да отстъпи, съобщава  агенция МИА.

Според  македонската агенция най-настоятелна е била Германия, която показва силен ангажимент за започване на преговори със Скопие.На българските дипломати е изтъкнато, че е заложено доверието в целия Европейски съюз и че критиките на страните членки към позицията на България са „многобройни“. 

Българският представител е заявил, че „ЕС не разбира дълбочината на проблема“ между Скопие и София, че този спор е европейски въпрос и че България е в „специфична ситуация“ поради предстоящите избори през юли.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев миналата седмица беше на посещение в България.  Заев заяви, че ако България подкрепи началото на преговорите на РСМ с ЕС, то македонците ще направят необходимите компромиси по оспорваните исторически теми. Заев подчертал още, че очаква нов стимул за работата на съвместната историческа комисия. Второто предложение, което министър-председателят на РС Македония е поставил на масата за преговори, се отнасяло до ускоряването на железопътния проект Гюешево-София.

Засега обаче Скопие не показва истинско желание да отговори на българските изисквания за прекратяване на историческите спорове и езика на омразата. Въпреки положителните декларации липсват резултати в изпълнението и прилагането на подписания през 2017 година договор за добросъседство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст