ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Укриването на пари и имоти вече е факт, а не престъпление

Министерски съвет Сотир Цацаров Иван Гешев

Службите за противодействие на корупцията имат богата информация за недекларирано от магистрати имущество в чужбина, но не и доказателства за него. Този абсурд беше формулиран от бившия главен прокурор и сегашен председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров, след като служебният вътрешен министър Бойко Рашков отвори приказка за "оня" магистратски списък, докато заявяваше бъдещите проверки по позабравените вече скандали "Ало, Ваньо" и "Мата Хари". 

 

С обобщението, че прокуратурата е "слугинска" и изобщо "не може да бъде прокуратура", Рашков заяви че ръководството на обвинението е прибрало на дълбоко и на тъмно дaнните, според които близo 80 човека от трите власти не са дeĸлapиpaли cмeтĸи и имoти в чyжбинa. Информацията е била налична още по времето, когато Цацаров е бил главен прокурор, а "новината" е, че по онова време в публичното пространство се говореше за близо два пъти по-малко магистрати, депутати, кметове и общински съветници.

"Oт 2019 г., ĸoгaтo тaзи инфopмaция e пocтъпилa пpи Цaцapoв, e възлoжeнa пpoвepĸa. Tя e пpиĸлючилa за 37-38 oт тяx, a тe  ca 77-78, имa и пoчинaли. Peзyлтaтитe oт тaзи пpoвepĸa ce нaмиpaт във Bъpxoвнaтa ĸacaциoннa пpoĸypaтypa. Дo днec нe знaeм ĸaĸвo e пpeдпpиeтo oт пpoĸypaтypaтa и възниĸвa въпpocът

"Зaщo нe ce знae зa тeзи лицa и oбщecтвeнocттa нe e инфopмиpaнa?"

Πpeмълчaвaнeтo нa тeзи фaĸти e yдoбнo cpeдcтвo зa  cъздaвaнe нa зaвиcимocти", подчерта Рашков пред медиите. 

Освен това, в прав текст вътрешният министър заяви, че "пpoĸypaтypaтa бeздeйcтвa зa изяcнявaнe нa имyщecтвeнoтo cъcтoяниe нa пoлитици и мaгиcтpaни c имoти в чyжбинa, ĸoитo нe ca дeĸлapиpaни y нac, за да нe cи cъздaвa нeпpиятнocти cъc cилнитe нa дeня”. И… поясни още по-недвусмислено: "Неслучайно BCC имa дocтa ĸaтeгopичнo пoвeдeниe в пoдĸpeпa нa глaвния пpoĸypop. Πpoĸypaтypaтa имa дaнни зa мaгиcтpaти oт BCC, има мaтepиaли зa виcoĸoпocтaвeн пpoĸypop и зa нeгoвaтa cъпpyгa…

"Както много добре е известно, Цацаров и Гешев не са от хората, които ще се впечатлят от подобна атака. Бившият главен прокурор отговори бързо и в типично негов стил: да, такива данни има, но той не намира нищо укоримо в това, че

тези данни тихо и кротко отлежават в нечий служебен сейф.

"Най-вероятно по информацията се работи, защото тя тряба да стане годно в съда доказателство", увери Сотир Цацаров и уточни: "Има две справки, които съдържат информация за общо 38 лица, заемащи висши публични длъжности. Ако има друг списък, докато съм бил главен прокурор той не е бил изпращан до мен. Освен това, нито списъците, нито проверките по тях са възлагани на МВР. Следователно, вместо загадъчното "Знам, ама няма да кажа!" е по­-добре на моменти да се замълчи…"

По думите му, двете справки са в ДАНС и са с гриф за класифицирана информация, като техен автор е агенцията, а прокуратурата – техен адресат.

С пояснението, че това е отговорът на упорито задавания му въпрос "Къде са справките?, Соти Цацаров на практика описа типичното за прокуратурата бездействие, когато не желае да изпълнява правомощията си по разследване на високоетажната корупция. 

Изготвянето на справките е било с цел

извършване на преценка за наличие на предпоставки за наказателно преследване.

А то се осъществявало с доказателства, събрани по реда на НПК. И понеже въпросните справки не съдържали доказателства, а само оперативни данни, чийто източник не е посочен, нямало как да започнат разследване.

По силата на каква логика за образуването на едно досъдебно производство трябва да има доказателства, след като именно тяхното събиране е единствената цел на всяко новообразувано досъдебно производство – дори и господ не знае. Всъщност, не е точно така – знае се за какво става дума, но заради едната гола истина ще уточним: за образуване на досъдебно производство са необходими данни и улики, а доказателствата са нужни за нещо съвършено разрлично – за писане на обвинителен акт и започване на съдебен процес!

Мъглата около въпросните оперативни данни се оказа също толкова гъста. След твърдението, че са с неясен източник, Цацаров подчерта че една немалка част от информацията е получена по линия на международния обмен в тази насока, но с изричното условие да не се ползва за нуждите на съдебни производства.

Значи източникът е ясен, а колкото до "уговорката" на външните партньори, тя води мисълта само в една посока:  те смятат данните за годни и се съобразяват

с националните правомощия на прокуратурата ни

да провежда разследване. 

Проблемът й бил не просто да обяви списъка, а да съберат годни за съд доказателства, които да убедят съда, че е вярна – с оперативна информация доказване по НПК не се правело. И вероятно тъкмо затова резултатите се бавели, предположи бившият главен прокурор.

След като не можа да си спомни какво точно е свършено в тази насока, Цацаров демонстрира отлична памет и си спомни за "наличие в списъците на лица, които, например, имат декларирани сметки в чужбина и преводи в тях със съвсем легален източник". Така че дейността не е спирала – прокуратурата възлагала на службите, на НАП и на антикорупционната комисия проверки, в рамките на които да бъдат събрани доказателства за недекларирани имоти и сметки, за установяване на произхода на това имущество и т.н.

За всеки е пределно ясно, че става въпрос за преливане от пусто в празно с цел прикриване на корупция и зависимости. Сюжетът започна през октомври 2019 г., когато в разгара на избора за негов приемник Цацаров обяви

съществуването на списък с 27 магистрати,

за които ДАНС е установила, че притежават недекларирани банкови сметки и имоти в чужбина.

Отделно имало още 11 души – представители на изпълнителната и законодателната власт, които също укривали имущество, включително чрез свързани или подставени лица в офшорни компании.

Повод за огласяването на тази информация стана "благата вест", че единственият кандидат за поста главен прокурор – Иван Гешев, имал сметка в Швейцария. Така де – да би мирно седяло, не би чудо видяло…

Трябва да бъде припомнено и още нещо: още през март 2020 г., говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че приходната агенция е изпратила в прокуратурата част от ревизиите на хора от властта с имоти и авоари в чужбина съгласно списъка на държавното обвинение. Нито един прокурор обаче не се осмели да коментира повече темата, така че никой все още не знае защо и данъчните проверки потънаха в небитието:

защото ДАНС съчиняват приказки или защото държавата няма да понесе позора.

Висящи остават и още два въпроса. Първо – "Налице ли е законово основание несъответствията в данъчните декларации да бъдат укривани чрез засекретяване, след като по закон съдържанието на тeзи декларации е пyбличнo?" И второ – "Ако ДАНС може с поставяне на гриф "Секретно" да заобиколи българския закон, дали да въведем в конституцията текст, според който глобалният "Магнитски" остава единственото ефективно антикорупционно средство в държавата?"

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст