ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

25 ВиК-дружества дължат над 7.3 млн. лв. за водовземане

МОСВ Асен Личев

В България 25 ВиК-дружества са натрупали дългове за вода, която са взели от водоемите за снабдяването на своите клиенти.

Това става ясно от писмо на министърът на околната среда и водите Асен Личев уведоми до колегата му от Министерството на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

В него той алармира, че 25-те ВиК-та към момента са натрупали задължения в общ размер на 7 353 103 лв. по Закона за водите към 4 басейнови дирекции в структурата на МОСВ.

В писмото Личев призовава Комитова и Иванов за съдействие с оглед предприемане на действия по ликвидирането на натрупаните задължения във възможно най-кратки срокове.

Не е изключено ситуацията да е причинена от високите цени на тока на свободния пазар, които доведоха до сериозни финансови затруднения редица компании от ВиК-сектора у нас, които снабдяват своите клиенти чрез помпен метод поради географските специфики на регионите, в които оперират. В тази връзка в края на миналата седмица имаше среща между „Българския ВиК Холдинг“ и КЕВР, на която държавната компания представи проблема пред регулатора.

На нея стана ясно, че проблемът се изразява в това, че според последните промени в Закона за енергетиката ВиК-дружествата купуват необходимата им електроенергия на свободния пазар, докато тарифите за клиентите им са регулирани, като заложените в решенията на КЕВР тарифи включват много по-ниски разходи за закупуване на необходимите за дейността им количества ток.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст