ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ашраф Гани е в Абу Даби

ашраф гани

Избягалият от Афганистан президент Ашраф Гани се намира в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби, заяви афганистанската телевизия "Кабул нюз", цитирана от ТАСС.

В неделя вечерта, няколко часа преди талибаните да влязат без бой в Кабул, Гани напусна страната.

По-рано същата телевизия твърдеше, че той е заминал първо за Таджикистан, а после – за Оман. А според вестник "Хащ е субх дейли" Гани бил излетял за Оман от Узбекистан. Няма официална информация къде се намира афганистанският президент. Самият той написа във Фейсбук, че е решил да се оттегли, за да предотврати кръвопролитие.

Твърди се, че членове на създадения в Кабул съвет за мирно предаване на властта били предлагали на Гани да му предаде правомощията си, но той отказал.

Според агенция Блумбърг в катарската столица Доха още няколко седмици преди падането на Кабул били започнали преговори за предаване на властта на талибаните, така че някои представители на предишната афганистанска власт да влязат в новите управленски структури. Тази схема обаче била обезсмислена от бягството на Гани.

Говорителят на талибаните Забиулла Муджахид каза, че движението води консултации за новата политическа система на Афганистан, включително с ръководителя на на Съвета за национално помирение Абдула Абдула.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст