ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България с четири нови консулства извън страната

Министерство на външните работи

Министерският съвет прие решения за откриване на няколко почетни консулства на Република България. Те ще се намират в Сингапур, във Френската република, в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и в Германия.

В Сингапур беше назначен сингапурския гражданин г-н Го Чи Хау Ланкс за почетен консул на страната ни.

„Сингапур е наш важен партньор в региона, като през настоящата година честваме 55 години от установяването на дипломатическите отношения. Очакваме разкриването на почетното консулство да допринесе за развитието на значителния потенциал на двустранното ни сътрудничество в туризма, образователния и културния обмен и други перспективни области“ – обявиха от Министерски съвет.

Консулството във Френската република е със седалище в Лион и с консулски окръг, обхващащ регионите Оверн-Рон-Алп, Нова Аквитания, Окситания, Прованс – Алп-Кот д'Азюр и Корсика.

Откриването на консулското представителство е аргументирано с необходимостта от подобряване на консулското обслужване на българските граждани във Франция, вследствие на техния постоянно нарастващ брой. В региона Оверн-Рон-Алп, административен център на който е Лион, живеят около 7000 български граждани. Разкриването на Генералното ни консулство в Лион с посочения консулски окръг би обслужвало между 30 000 – 40 000 български граждани.

Консулството на Република България в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия ще бъде със седалище в основния град на Шотландия – Единбург. То ще обхваща териториите на Шотландия и Северна Ирландия, както и окръзите Камбрия, Нортамбърланд, Дъръм и Тайн енд Уеър в Англия.

То ще съдейства за подобряване на консулското и административно обслужване на българските граждани, пребиваващи на територии, отдалечени от Лондон, където досега функционираше единствената ни дипломатическа мисия в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Откриването на консулството в Единбург се налага заради нарастващия брой български граждани на територията на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. По данни на Хоум офис към 31 декември 2021 г. броят на получилите статут на уседналост български граждани е 289 700 души. Освен това през април 2021 г. български граждани в Обединеното кралство организираха петиция, подкрепена от 800 български граждани в Шотландия.

Генералното консулство на Република България със седалище в германския град Дюселдорф ще е с консулски окръг, обхващащ федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, в която са регистрирани 96 715 български граждани. За сравнение – живеещите на територията на Германия български граждани, по официални данни на германската държава към 31.12.2021 г., възлизат на 410 890 хил. души.

Откриването на Генералното консулство в Дюселдорф значително ще подобри достъпа на българските граждани до административни и консулски услуги и ще оптимизира дейността на съществуващото консулство на страната ни във Франкфурт на Майн.

Относно финансовото обезпечение по откриването на консулствата от Министерския съвет обявиха, че за консулството в Лион ще бъдат похарчени 995 600 лева, за представителството ни в Единбург – 671 200 лева, а за дипломатическата ни служба в Дюселдорф – 1 052 600 лева. За Сингапур не бе дадена информация.

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст