ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЦИК с призив към избиратели и секционни комисии извън страната

ЦИК

Изборният ден е започнал спокойно във всички избирателни секции, както в страната, така и в чужбина, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Гласуваме в общо 13 219 избирателни секции, от тях подвижните – за лица с трайни увреждания, са 339; в болници и други социални заведения са 167, за карантинирани лица са 175, а в места са задържане – 12 секции. В страната и извън нея гласуваме с 11 936 устройства за машинно гласуване.

Има ги и обичайните проблеми – неявили се членове на комисии, неработещи машини (около 30, някои от които заради дезинфекция с неподходящ разтвор – това трябва да се прави само с до 75% етилов спирт).

Говорителката на ЦИК Росица Матева предупреди, че са били получени редица сигнали, че има избиратели, които гласуват в единия вид избор – т.е. или за президент или за народни представители, след което искат отново картата, за да гласуват за втория вид избор, нещо на което те нямат право.

Тя подчерта, че картата се използва еднократно от гласоподавателя, ето защо, както вчера предупредихме, избирателят трябва да избере общия бутон, появяващ се на екрана, а именно „ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ И ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ“.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обяви, че извън страната гласуването протича в 750 избирателни секции. В тях единственият съществен проблем, който се решава в крачка, е отсъствието на членове на секционни избирателни комисии. Към 11.00 часа е нямало критична ситуация, заради която избирателна секция да не може да започне работа, без да се брои секцията в Окланд, Нова Зеландия, която не е отворила и няма да работи заради противоепидемични мерки, въведени от местните власти. Томов обърна внимание, че за изборите, провеждащи се в секции извън страната, са обявени пет телефона за спешна връзка с членовете на Централната избирателна комисия.

Проблемът е, че те са били публикувани вчера вечерта и много хора все още не ги знаят и звънят по личните мобилни телефони на членовете на ЦИК.

Телефоните са публикувани на страницата на ЦИК и са специално във връзка с гласуването извън страната: 0884 690 780; 0884 476 747; 0882 717 801

0882 625 302; 0882 814 303.

От ЦИК са посочили и три телефона за подаване на жалби и сигнали във връзка с гласуването в страната: 0885 926 505; 0885 613 507 и  0882 630 805.

Друго уточнение, което направиха от ЦИК, бе във връзка с изявление на премиера Стефан Янев. Той е коментирал, че контролните разписки ще се броят само като брой. Но от ЦИК уточняват, че тяхното решение е след приключването на изборния ден и установяването на резултата от машинното гласуване чрез разпечатването на протокол, секционните избирателни комисии да преброят гласовете, подадени чрез машините, от контролните разписки – по партии и коалиции и да попълнят съответните приложения, които са им предоставени. Те не трябва да броят преференциите, а само гласовете за президент, партии и коалиции.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст