ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ внася три законопроекта за бежанците

Радомир Чолаков

Парламентарната група на ГЕРБ внася три законопроекта, засягащи моментната ситуация в страната: за убежищата за бежанците, за  доброволчеството и за личните документи на бежанците от Украйна. 

Депутатът Радомир Чолаков призова за бързото обсъждане на предложенията в ресорните комисии и упрекна председателството на парламента, че дневния ред в пленарната зала не отразява реалните нужди на гражданите.

"Моля ви да не делим законопроектите на тези на опозицията и тези на управляващото мнозинство. Това е карта, предназначена за българите от диаспората, които да могат бързо да влизат в България и да се ползват с правата на българските граждани. Това са три законопроекта, които напълно съответстват на ситуацията, съзвучни на това, от което има нужда в момента българското общество. Нека да започнем да гледаме форсмажорните законопроекти , за да не изпадаме после в сложни ситуации и да казваме – казвахме ли ви", каза Радомир Чолаков.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внася промени в Закона за личните документи, с които се предлага създаване на карта на българина/българката за българската диаспора зад граница, обяви на брифинг в парламента депутатът от групата Радомир Чолаков.

Той поясни, че по този начин сънародниците ни в чужбина ще се почувстват "почти равни на българските граждани” да могат да влизат в страната, да оставят в родината си и да се ползват от редица права.

Същата идея се опита в законодателството да прокара ВМРО още през 2019 г. в 44-ото НС, а идеята си предложиха и преди месец на президента за последния Консултативен съвет за национална сигурност. Карта "Българин" се казва проектът на ВМРО.

От групата се надяват на пълна подкрепа от останалите политически сили за проектозакона.

"Предлагаме на българската диаспора да не издаваме на границата „листчета с печатчета”, както вчера каза премиерът", допълни Маноил Манев, а да се създаде карта на българина. Както има карта за пребиваващи лица, други карти, уточни той. По думите му документи за карта на българина ще могат да се подават, както у нас, така и зад граница във всяко консулство или представителство на България т.е. да може да се подават документ и тук, у нас, като се спазва предвидената законова опция за доказване на български произход, обясни Манев. Той отбеляза, че в законопроекта на ГЕРБ-СДС има включени елементи от този на ВМРО, който мина на първо четене в 44-ото Народно събрание.

В петък ГЕРБ-СДС внесе промени в Закона за убежищата и бежанците, предвиждащи ясен регламент как се посрещат и "обработват” бежанците – нещо, за което българското правителство не може вече 14-ти ден да разбере как да се оправи с този въпрос, припомни Радомир Чолаков. "Предложихме и цял закон за доброволчеството", добави той.

"Всички виждаме, че страната е връхлетяна от поредица кризи, силно сме обезпокоени от факта, че управляващото мнозинство няма законодателни виждания и програма как да се справим с тях", обясни законодателната инициатива на ГЕРБ-СДС Чолаков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст