ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Липсата на решение за въглищните централи бави Плана за възстановяване

Парламент Атанас Пеканов

Две основни теми трябва да бъдат изчистени преди да изпратим Плана за възстановяване и устойчивост, коментира по време на излушване в парламента Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на еврофондовете.

 

Той заяви, че е необходим дебат, който да се проведе в парламента, "защото европейските институции очакват визия от нас за бъдеще на въглищни региони и върховенство на закона. Затова изчакваме да се сформира правителство, за да може да обсъдим двете важни теми, които стоят още отворени и няма окончателен отговор", стана ясно още от думите на вицепремиера.

Друг дискусионен въпрос е обвързан с процента на грантове и безвъзмездна финансова помощ, съобщи още Пеканов.

По думите му европейските институции очакват приемственост, затова е важно да вземе национално решение. Средствата не са застрашени, подчерта Пеканов. Все още получаваме становища по плана, но нови проекти не могат да бъдат вкарвани в Плана, защото цялостната му промяна ще отнеме поне 3 месеца. Затова си позволихме единствено добавяне на повече инвестиции от 170 млн. лева в сектор земеделие, но те са свързани с по-ефективно разходване по отделните вече предвидени направления, но не и с добавяне на нови проекти. Тези средства са част от заложения буфер по Плана. 

Ако успеем да изпратим Плана през септември, средствата няма да бъдат застрашени, поясни отново вицепремиерът и допълни, че ако това се случи, средствата за България ще получи авансовите средства до края на годината. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст