ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Меркел: В немския език няма думи, които да опишат разрушенията от наводнението

наводнение наводнения германия (АП)

Канцлерът на Германия Ангела Меркел нарича сюрреалистична и ужасна картината, която тя е видяла в районите, които са най-пострадали от разрушителното наводнение.

"Това е ужасно. Искам да кажа, че в немския език няма думи, с които да се опишат причинените разрушения", е казала Меркел при посещението си в град Аденау, в западната част на страната.

"Ние ще ви окажем подкрепа – федералните и провинциалните власти ще действат заедно, за да приведем постепенно в ред тази прекрасна местност. Още в сряда, ние, правителството, ще примем програма, с която заедно  с регионите ще предприемем мерки за бърза помощ, изпълнение на средносрочни задачи и възтановяване на инфраструктурата", е подчерава Меркел.

Канцлерът Меркел е отбелязала, че катастрофата в западната част на  Германия е показала необходимостта от много повече внимание към проблемите с изменението на климата. Тя обещава, че властите ще провеждат дългосрочна политика, "която ще отчита случващото се с природата и климата в по-голяма степен, отколкото в последните години". "Това ще е необходимо",  подчертава Меркел. Тя е обещала, че ще посети зоната на бедствието още веднъж в края на август.

От своя страна, министър-председателят на Рейнланд-Пфалц Малу Драйер е отбелязала, че търсенето на изчезнали хора продължава.

През миналата седмица проливни дъждове, които вървяха от понеделник от запад и югозапад по територията на Германия, доведоха до силно наводнение. Извън бреговете си заради проливните дъждове излязоха притоците на Рейн – Ар и Мозел, а също така и други по-малки реки – Ерфт, Зауер, Прюм, Нимс, Кил. В резултат на стихията са загинали над 150 човека, основно във федералната провинция Рейнланд-Пфалц.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст