ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Moody’s обяви кои ще са най-пострадалите от пандемията икономики

Moody's

Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service публикува доклад, в който се оценяват загубите на националните икономики, които нанесе пандемията от COVID-19. В него анализаторите прогнозират дългосрочни негативни последици за повечето страни по света, като отбелязват обаче, че някои от тях ще могат да излязат от кризата с минимални щети.

"Скоростта на възстановяване и отпечатъка от пандемията ще зависят от структурата на дадена национална икономика, способността на стоковите пазари и пазарите на труда да се адаптират към ефектите от пандемичния шок, както и от качеството на антиковидните държавни политики и степента на масова ваксинация в държавите", посочват от Moody's.

Страните са разпределени на три групи в зависимост от разликата между предпандемичната прогноза на Moody за реален БВП през 2020-2023 г. и настоящата прогноза за техния БВП за същите години. Най-малко засегнати ще са икономиките, чийто прогнозен БВП ще бъде само с 2% (или по-малко) под прогнозата отпреди кризата.

Тези със средни щети ще са, при които  прогнозираният им БВП е под 2-8% до нивото отпреди кризата. Най-силно засегнати пък ще бъдат икономиките, чиито загуби спрямо предпандемичната траектория на БВП надвишават 8%.

Оказва се, че най-големи загуби ще имат нововъзникващите и т.нар. икономики  на границата (frontier) – особено тези, чиито приходи са силно зависими от специфични сектори като туризма. Страните с най-голяма тежест на дълга, дори без да се вземат предвид пандемията и слабите институции, които не могат да подкрепят адекватно възстановяването, също са изложени на риск.

Moody's счита за най-засегнати Шри Ланка, Суринам, Лаос, Индия, Тунис и Перу.

Според агенцията само малка група държави могат да избегнат сериозни икономически шокове. Техният реален БВП до 2023 г. ще бъде само малко по-нисък или дори по-висок от прогнозите преди пандемията. Това са предимно напредналите икономики, включително САЩ, по-голямата част от Западна Европа, както и Китай. 

В САЩ и еврозоната ваксинациите са в напреднала фаза и огромни фискални стимули помагат на икономиката да се възстанови по-бързо. В страни като Китай, Южна Корея или Сингапур реакцията на властите на здравната криза според експертите е била доста ефективна предвид строги карантинни ограничения от самото начало в резултат на което медицинските институции са се справили с нарастването на заболеваемостта.

Анализаторите от международната рейтингова агенция също така отбелязват, че "икономическото въздействие на кризата с COVID-19 ще изостри ключови проблеми, свързани с бюджетния дефицит и натрупването на дълг на страните. Това ще доведе до по-ниски доходи, задълбочаване на неравенството и задълбочаване на бедността". 

В докладът се прогнозира, че глобалният икономически растеж през 2021 г. ще бъде 5,7%, забавяйки се до 3,3% до 2023 г. В избрани развиващи се и по-бедни страни пандемията компенсира напредъка, постигнат през предходните години в намаляване на бедността и социално-икономическото неравенство.

Отделно в доклада на Moody's се говори за държавите, зависещи от туризма като те се определят като най-пострадали от пандемията. 

От гледна точка на пазара на труда пандемията ускори тенденциите, които вече започнаха да се развиват като автоматизация и дигитализация на работните места, но повиши търговския протекционизъм. Изправени пред пандемията, пазарите на труда са изправени пред спад на производителността, особено в сектори, които изискват човешко присъствие, според доклада.

Намаляването на производството от своя страна ще доведе до намаляване на доходите на домакинствата и предприятията, което пряко ще се отрази на данъчните приходи в бюджетите и ще изостри проблемите с обслужването на публичния дълг. Такава съдба очаква държавите, в която голяма част от данъците е от сферата на стоките и услугите, предупреждават от Moody's.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст