ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Няма манипулации на енергийната борса, увери Янев

Парламент Атанас Пеканов

Днес сужебният приемиер Стефан Янев отхвърли твърденията, че има манипулации на енергийната борса, а процесите на търсенето и предлагането влияят на цената на електроенергията в момента. 

По време на блицконтрола в Народното събрание той коментира, че ситуацията е овладяна благодарение на действията на правителството, с които е била насърчена работата на ТЕЦ "Марица Изток 2".

"Управляваме тази криза с цените", каза Янев и допълни, че ситуацията е критична в цяла Европа, като влияние оказват от една страна природните явления в съседните държави, а от друга – дисбалансите в Германия.

Темата беше повдигната от бившия енергиен министър Теменужка Петкова, която попита какви мерки са предприети за подкрепа на бизнеса заради високите цени на електроенергията. Енергоинтензивната индустрия е в тежко състояние и губи конкурентоспособност, посочи Петкова и коментира, че секторът има нужда от безвъзмездна подкрепа.

Стефан Янев не даде котегоричен отговор дали се обмислят стимули за енергоинтензивната индустрия.

Припомняме, че вчера от Асоциацията на организациите на българските работодатели скочиха срещу рекордно високи цени на електроенергията на Българската независима енергийна борса. Те поискаха подкрепа за индустрията, забрана за износа и включването на ТЕЦ "Марица Изток 2". Освен това бизнесът заплаши с протести, ако не се намери решение за изход от ситуацията. 

Теменужка Петкова препоръча служебният кабинет да уведоми Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), за да бъде проверена ситуацията и дали няма пазарни манипулации.

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев коментира, че според него е имало изкривяване на пазара. Той посочи още и неадекватното поведение от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и поиска да разбере какви действия ще предприеме в този аспект служебното правителство.

БЕХ вчера коментираха, че са финансов холдинг и не могат да налагат управленски решения на компаниите, които са част от структурата им.

Стефан Янев потвърди, че такова е било поведението на ръководството на холдинга при двустранни срещи и препоръча преглед на Закона за енергетиката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст