ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разрeшителното за строеж на завода за електромобили ще е факт тази година

Парламент Кирил Петков

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви по време на брифинг, че още тази година се очаква разрешение за строителство на завода за електромобили. 

"Дейностите се движат по-бързо от очакваното, защото според бизнес плана на инвеститора Next.e.Go разрешението се очаква в първите месеци на 2022 г.  Електромобилите вече ще бъдат реалност и ще се произвеждат в Ловеч. Много съм доволен, че освен агресивните срокове, които си бяхме поставили в самото начало, се движим по-бързо, отколкото се очакваше”, каза Петков.

Next.e.Go ще инвестира 140 млн. евро в завода си в България, ще бъдат разкрити 1000 работни места. Субсидиите на инвеститора, които България ще плати, възлизат на 34 млн. евро, но при достигане на определени цели.

Петков коментира и появили се спекулации, че решението за прибиране на печалбата от дейността на държавните дружества за миналата година в бюджета, заплашва работните места във ВМЗ. Той подчерта, че е е вярно и няма връзка с военния завод.

"Ние просто прибираме свободния кеш на ДКК", обясни той. 

По-рано през деня трима депутати от ГЕРБ атакуваха в кулоарите на парламента решението на служебното правителство да прибере в бюджета дивидентите за държавата от печалбата на ДКК за миналата година. 

По-рано през деня народни представители от ГЕРБ заявиха пред медиите в кулоарите на парламента, че има две решение на правителството, които с силно притеснителни.

"Едното е за Българската банка за развитие. Дава се възможност за раздаване на високо рискови и необезпечени кредити. Второто решение засяга ДКК и в частност ще засегне необратимо ВМЗ-Сопот и „Авионамс“", заявиха депутатите. 

Дани Каназирева обясни: „ВМЗ-Сопот и „Авионамс“ са стратегически за националната сигурност предприятия. Те дават работа на десетки хиляди семейства в Пловдивския район. ДКК е била освобождавана от заплащането на дивидент. По този начин ДКК е гарантирала финансовата стабилност на ВМЗ-Сопот и „Авионамс“. С изплащането на дивидент реално парите ще застрашат от фалит ВМЗ-Сопот и „Авионамс“. Това е недопустимо! Призоваваме премиерът да отмени това решение!“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст