ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шефове на държавни фирми и ведомства оцеляват със сетни сили

Министерски съвет Виолета Комитова

Появяват се нови и нови разкрития за злоупотреби или вратички в закона, позволяващи милиони и милиарди да бъдат насочвани през държавни дружества към определени фирми. Ръководствата на хванатите в крачка държавни фирми и агенции стискат дръжките на директорските си столове като за последно – кой в болница, кой на легло вкъщи, кой в отпуск по майчинство… А най-куражлиите решиха да играят ва банк – едни блокираха работата на службите си, други решиха да извиват ръцете на служебното правителство с компромати по медиите, трети тръгнаха в контраатака по съдебен път.

 

Строителният министър Виолета Комитова седмици наред не можa да освободи държавната фирма "Автомагистрали" от шефа й. Станалото пословично инхаус възлагане, чрез което на практика се заобикаля Закона за обществените поръчки, традиционно раздавало авансово на "наши фирми" солидни суми именно през "Автомагистрали", като парите преди това минавали през Агенция "Пътна инфраструктура".

Ръководството на АПИ беше сменено сравнително бързо, но надолу по веригата нещата се закучиха.

Последно стана известно, че ръководството на "Автомагистрали" е раздало

близо 1 млрд. лева на 45-50 фирми

за бъдещото строителство на магистрала "Хемус".

Аутобанът е разделен на 9 участъка, които обаче не обхващат целия участък от Ябланица до Варна, а покриват само 220 км в посока морската столица. След деветия участък, магистрала "Хемус" се строи от друга компания.

От статистическа гледна точка, магистралната картинка изглежда така: платили сме 70% за първокласен високоскоростен път, получили сме само 4% от "стоката", други 12% са в строеж, а за последните 16% от магистралата все още е рано дори да мечтаем. 

Одитен доклад на Сметната палата установи, че държавата не е постигнала "необходимата ефективност, конкуренция и прозрачност при разходването на публичните средства", след като е изсипала в "Автомагистрали" милионите за строителството на "Хемус" и укрепването на свлачищата. Сила обаче, която може да смени компрометираното ръководство на държавната фирма, все още няма. Най-вече заради съдебните решения, връзващи ръцете на принципала.

В своя позиция от 28 юни,

дружеството обвини министър Комитова,

че е блокирала банковите му сметки и то няма как да извършва редовните си месечни плащания към изпълнители и подизпълнители.

Ответният удар бе светкавичен: МРРБ върна в централния бюджет близо 491 млн. лв., предвидени за строителството на "Хемус". Мотивът е благороден – средствата ще се използват за предотвратяване на последиците от пандемията, но… май всички се досещаме за какво става дума.

Оттук нататък – така ще е – на час по лъжичка, но само ако детето слушка. До края на 2021 г. работата по магистралата ще продължи, но в рамките на разумните плащания , т.е. ще бъдат разплатени не повече от 81.15 млн. лева. А финансовият министър Асен Василев заяви, че всички пари, старателно подготвени да бъдат усвоени от "нашите фирми" без обществени поръчки, също ще бъдат върнати в бюджета и отпуснати в съответствие със закона.

Дълго шефът на "Автомагистрали" Стоян Беличев

остана непоклатим като Байкушевата мура. Строителното министерство успя да го свали от поста чак от третия път.

Сходна е ситуацията с държавната фирма "Монтажи". Министърът на икономиката Кирил Петков разкри злоупотреби при ремонта на три язовира, но до ден днешен е тотално безпомощен да смени ръководството на "Монтажи". Фирмата е под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК), чийто принципал също е Министерството на икономиката. Законът обаче така е написан, че само бордът на ДКК може да уволни шефа на "Монтажи".

Другият тънък момент е че по същество "Монтажи" и "Автомагистрали" са с един и същи дизайн: уж са държавни фирми, но не са, уж са доставчик на обществени услуги, но не са длъжни да правят обществени поръчки.

Явно зъл гений е писал "съответните" нормативни актове, защото по принцип министър Петков има право да освободи ръководството на Държавната консолидационна компания, но в частност и тук той е безпомощен. Според Закона за публичните предприятия (ЗПП), министърът трябва да обяви конкурс за попълване на директорски борд, да назначи победителите и чак тогава да освободи старите "пушки". Докато трае процедурата – около най-малко два-три месеца, директорският борд си управлява както си знае. Защо в ЗПП опция от типа "Временно изпълняващ длъжността…" не съществува.

Финансовият министър Асен Василев също е герой в сагата с невъзможните уволнения. От месец и половина

той издирва шефа на АДФИ под дърво и камък,

за да го освободи от поста, но безуспешно. "Има подписана заповед за неговото уволнение, не можем да я връчим, защото е на домашно лечение… неизвестно къде. Не си е вкъщи, отказва да каже къде се намиралекува и не можем да се свържем с него. Това за мен е пълен нонсенс", възмути се Василев.

Преди три седмици министър Василев разпореди проверка в АДФИ – заради скандала с ведомствената почивна станция в курорта "Алебна". Финансови инспектори станали хотелиери в държавата база, която е била и ремонтирана с държавни пари.

На фона на всичко това агенцията се похвали, че държавните финансови инспектори са проверили през 2020 г. повече обществени поръчки, но са открили по-малко нарушения. Според доклада са проверени 1520 обществени поръчки, което е с 42% увеличение, спрямо предходната година. Реално обаче е проверено изразходването само на 1.2 млрд. лева. Нарушения са установени в 461 процедури, или в по-малко от 1/3 от проверените. 

Под шапката на земеделското министерство нещата също не са розови. Над 

1650 служители на "Напоителни системи" май остават без заплати,

а големи суми са превеждани между различните клонове на дружеството без да бъде уведомена централата и сега неотложни плащания могат да се окажат невъзможни. 

Констатирани са 17 нарушени процедури по ЗОП, откакто Снежина Динева е на този пост. След като е уволнена, между различните структури на "Напоителни системи" са извършени парични преводи на стойност 1.5 млн. лв. – просто така, явно от любов към спорта. И накрая – за капак – на изпроводяк Снежина Динева блокира всички електронни подписи на дружеството и оставя наследника си Димо Чопков в небрано лозе: да има пари за заплати, но… само да има, защото без електронните подписи те не могат да бъдат наредени.

"Напоителни системи“ има несъбрани вземания от 6.659 млн. лева. По какви причини тези пари изобщо не са били търсени, не е известно. А би трябвало, защото "Напоителни системи" има страшно много задължения, едно от които е "само"… 3 млн. лева. Другото странно е, че вместо да си посипе главата с пепел и да не дърпа повече дявола за опашката, Снежина  Динева се закани да осъди земеделския министър Христо Бозуков за неверни твърдения!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст