ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Туроператорите ще получат над 11.2 млн. лв. субсидии

неосъществени пътувания

Министерството на туризма одобри 89 български туроператора да получат държавни субсидии на обща стойност над 11.254 млн. лева. 

 

С получените средства фирмите ще върнат парите на свои клиенти с провалени резервации заради пандемията в периода 1 март – 31 декември 2020 г. Сумата, която се отпуска от държавния бюджет е по една от мерките за подпомагане на туристическия бранш за преодоляване на последствията от коронакризата. Общата стойност на програмата е 16.5 млн. лв.

От ведомството уточняват, че най-малката сума, която ще бъде изплатена, е в размер на 150 лв., а най-голямата – над 1.3 млн. лв. Самото превеждане на парите вече започва. Размерът на субсидиите, който ще получат одобрените туроператори, е до 15% от оборота им без ДДС, реализиран през 2019 г.  

Припомянме, че в края на август три от организациите, обединяващи туроператори и туристически агенти – Обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ), Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Сдружение „Туризъм“ заявиха, че ще подкрепят бъдещи протестни действия на хотелиери и ресторантьори.

„Четири месеца отделни министерства по всячески начин чрез решения и некоординирани действия създават хаос, който блокира и проваля всеки наш жалък опит за работа. Министерство на здравеопазването излиза със заповеди, които на следващия ден се променят. Нарочи работодателите за виновни за провалената ваксинационна кампания. В същото време Министерството на туризма стои безучастно и отчита бомбастични резултати за летния сезон. Ограниченият хоризонт на екипа на министър Балтова ще провали и зимния сезон, чиято подготовка трябва вече да започне. Дума не се обелва ще има ли нови мерки, от кога, какви икономически лостове ще бъдат задействани за подкрепа на икономическите субекти. Не е ясно какъв ще бъде и отговорът на Социалното министерство“, коментира Павлина Илиева, председател на ОБТ.

Още тогава от бранша съобщиха, че има забавяне от май насам на изплащането на държавна помощ на туроператорите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст