ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В пъти по-малко сигнали към “Ти броиш” спрямо вота през април

"Ти броиш"

Позитивна тенденция със значително по-малко изборни нарушения отчита юридическият екип на инициативата за честни избори “Ти броиш”. До 15 ч. са получени по-малко от 100 подадени сигнала, докато на 4 април към същия час получените сигнали са били над 600.

Според адв. Надежда Йорданова от юридическия екип на “Ти броиш” не може да се говори за провал на изборите или проблеми с машинното гласуване, защото броят на спрените машини в страната и чужбина се равнява по-малко от 0,5% от общия брой. Тя припомни, че след промените в Изборния кодекс по време на 45-ото Народно събрание квалифицирани представители на част от политическите формации са направили тестове и допълнителни предложения за подобряване на процеса.

Един от получените през последните часове сигнали към “Ти броиш” е от община Смолян, където общински служители са организирали извозването на избиратели до техните секционни комисии. “Това не е допустимо, не е предвидено в Изборния кодекс и поставя въпроса дали не е форма за контролиран вот”, разказва адв. Йорданова.

В испанския град Гандия, където има секция с машинно гласуване и секция с хартиен вот, представител на политическа партия е насочвал избирателите към секцията с хартиено гласуване.

На сайта TiBroish.bg вече могат да бъдат видени в реално време и обработените сигнали, подадени през мобилното приложение “Ти броиш”. Очаква се съвсем скоро да пристигнат и първите протоколи от секциите в Австралия и Нова Зеландия, където изборният ден вече приключи. Резултатите от тях обаче няма да бъдат публикувани преди официалния край на изборния ден в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст