ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Външните министри от Централноевропейския регион на среща в София

Министерство на външните работи

България, като председател на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) през 2022 г., е домакин на Срещата на външните министри от региона. Днес в резиденция "Бояна“ външните министри ще дискутират темата "Регионът на ЦЕИ – обединен в подкрепа на Украйна и обединен в усилията си за справяне с последствията от войната". Ще се обсъждат както последиците от руската агресия в Украйна, така и възможностите за засилване на сътрудничеството между държавите членки в подкрепа на Украйна.

Предвижда се срещата да приключи със съвместна декларация. Символично ще бъде предадено и председателството на следващия ротационен председател през 2023 г. – Молдова.

След официалното събитие ще бъде проведен и бизнес форум, по време на който София събира световни експерти, за да обсъдят бъдещето на региона.

Сред официалните гости са генералните секретари на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие – Матиас Корман, и на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество – Лазар Комънеску, регионалният директор за Европа на Световната здравна организация – д-р Ханс Клуге, както и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, Адриатическо-йонийската инициатива и други международни организации. Част от тях ще представят визиите си на икономически форум, който съпътства инициативата.

Вчера (6 ноември), Матиас Корман се срещна с президента Румен Радев. Основна тема в разговора бе предстоящо членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст