ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Здравният министър ще може да въвежда мерки след 1 април

маски

Два проекта за промени в Закона за здравното осигуряване и закона за здравето прие парламентарната ресорна комисия на първо четене. С промените за дава законова възможност на здравния министър да разписва мерки и след 1 април, когато ще бъде отменена извънредната епидемична обстановка. Самите мерки не са обсъждани. Представител на здравното министерство обяви, че от 1 април вероятно маските и дистанцията ще останат препоръчителни.

Здравната комисия прие и промени, които уреждат здравното осигуряване и медицинското обслужване на чужденци с предоставена временна закрила, които пристигат в България. В законопроекта се посочва, че лицата със статут на предоставена временна закрила са задължително здравноосигурени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По този начин ще се създаде практическа възможност те да ползват пълния обхват медицинска помощ, заплащана от НЗОК. Ще се създадат оптимални възможности за лечение на хората, които пристигат от Украйна поради военния конфликт, аналогично на бежанците и на българските граждани. Приравняването на бежанците с българските граждани ще наложи внасяне на здравни осигуровки, като размерите и източникът на финансиране ще бъдат определени с акт на Министерския съвет.

От ГЕРБ и ДПС обявиха, че законопроектът е закъснял и поставиха редица въпроси, които според тях не са регламентирани. Затова от двете политически сили обявиха, че ще се въздържат при гласуването. А Елена Гунчева от "Възраждане" определи законопроекта като "леко дискриминационен". По думите й, няма как да се прави законопроект за определен етнос, има и други лица освен украинците, които имат подобен статут.

Председателят на здравната комисия Антон Тонев (от Продължаваме Промяната", че основният акцент визира т. нар. временна закрила. Той посочи, че никъде в закона не е споменато от коя държава идват хората.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст