ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България няма да въвежда 15% корпоративен данък, увери Василев

Министерски съвет Виолета Комитова

Служебният финансов министър Асен Василев увери, че България няма да въвежда 15% корпоративен данък. Той даде извънредна пресконференция по повод твърденията на ГЕРБ, че се подготвя повишаване на данък "печалба", без това да е минало през обществено обсъждане. Министърът определи твърденията на бившата управляваща партия като "пълни глупости" и "целенасочени лъжи".

По-рано днес от партията на Бойко Борисов заявиха, че на 30 юни, като 17 точка от дневния ред, кабинетът е гласувал позиция в подкрепа на инициативата на Г7 и едва ли не тайно е подписал предложението за вдигане на корпоративния данък. "В България корпоративният данък от години е 10%, за всички работещи това означава минимално 50% увеличение на данъка", каза кандидат-депутатът на ГЕРБ Александър Иванов.

"Минималната данъчна ставка от 15% ще важи само за международни компании, които работят в повече от една държава и имат обороти над 750 млн. евро. За нито една българска компания не се отнася това, дори и да имат обороти над 750 млн. евро. Т.е. оставаме на 10% данък. Ако сте международна компания с оборот под 750 млн. евро, това също не се отнася за вас", изтъкна финансовият министър.

В последния ден на преговори в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) общо 130 държави и юрисдикции, сред които и България, се присъединиха към предложението за въвеждане на глобална минимална ставка на корпоративния данък от най-малко 15 процента. Базираната в Париж организация, която беше домакин на двудневните преговори, заяви, че минималният корпоративен данък върху печалбата от поне 15% в световен мащаб може да доведе до около 150 млрд. долара допълнителни глобални приходи годишно. Предвижда се минимален праг от 15% корпоративен данък за големи международни компании, като авторите на предложението подчертават, че настоящата данъчна рамка не е осъвременявана от век и не отразява новите реалности на глобалния и дигиталния бизнес.

Споразумението няма сила на закон – предстои да бъде приведено в законодателен вид първо на ниво Европейски съюз, а после и в националните законодателства, уточни Асен Василев. Затова процесът ще продължи още поне 4 години.

По-малко от 10 са компаниите, които в момента работят у нас и отговарят на условията за по-високата ставка. Това са основно големи търговски вериги и големи мултинационални компании, обясни министърът.

Той поясни, че разговори за единна корпоративна данъчна ставка се водят от повече от четири години, като идеята е да се преустанови избягването на данъци от международните компании, които оперират в различни държави.

Три европейски страни са против предложението – Ирландия, Естония и Унгария.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст