ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Спад в продажбите на “Софарма” с 25% през юни

лекарства

Ефектите върху дейността на „Софарма“ АД в резултат на настъпилите събития включват: намаление на приходите, извънредни разходи, забава с изпълнение на проекти, планирани инвестиции и други.

Спад в продажбите през юни тази година с 25% спрямо същия месец на миналата година отчита „Софарма“ АД, съобщиха от производителя на лекарства. Търговията на вътрешния пазар се развива добре, като има раст от  96 процента. На външните пазари обаче компанията показва 45% спад на продажбите за износ.

За първото полугодие на тази година приходите от продажби на продукция също намаляват – с 21% спрямо същия период на 2020-а. Този резултат е следствие от постигнатия 10% ръст на паричните постъпления от вътрешен пазар, но 33% спад на продажбите за износ.

Най-големи акционери в компанията са "Донев инвестмънтс холдинг" АД с дял от 26.55% от капитала, "Телекомплект инвест" АД – с 20.68% и  "Ромфарм компани" ООД – 6.21% от акциите с право на глас. Индивидуални инвеститори държат 8.61% от книжата.

"Софарма" АД държи в портфейла си и 6.69% обратно изкупени акции.  

Политическата обстановка в България и в експортните пазари на групата, по-специално Русия, Беларус и Украйна, оказва съществен ефект върху операциите и финансовото състояние на компанията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст