ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китай с четири предложения към Меркел и Макрон

маркел

Китайският президент Си Дзинпин проведе видео среща с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел в понеделник вечерта, съобщи Радио Китай.

Китайският лидер посочи, че пандемията от  коронавируса все още не е овладяна, а ситуацията с възстановяването на икономиката не е много ясна. Той изрази надежда Китай и ЕС да разширят сътрудничеството си, за да играят важна роля в справянето с глобалните предизвикателства. Си Дзинпин направи четири предложения за постигането на тази цел. Първо, да се отнесат разумно към различията помежду им, за да се даде правилна посока за двустранните отношения; второ, да се увеличи взаимноизгодното сътрудничество; трето, да се подкрепи истинският мултилатерализъм; и четвърто, да се изградят хармонични връзки между големите държави.

Макрон заяви, че Франция е готова да продължи контактите с Пекин относно реформата на Световната търговска организация, справянето с климатичните промени и защитата на биоразнообразието. Париж одобрява важната роля на Китай за достъпа на развиващите се държави до ваксини и е готов да задълбочат сътрудничеството в сферата. Френският президент изрази и желание за засилване на консултациите с Китай за оказване на финансова подкрепа и помощ в сферата на образованието за африканските държави.

Германският канцлер поздрави Китай с успехите в овладяването на епидемията и икономическото възстановяване. Тя изрази надежда да засилят партньорството с Китай в международните дейности и да поддържат контактите с Пекин по въпроси свързани с климатичните промени, биоразнообразието и справянето с пандемията в Африка. Германия е заинтересована от предложението за участие в инициативата „Партньорство за развитието на Африка“, добави още Меркел.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст