ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ако приемем еврото, корупцията от олигарсите ще падне в менгеме

евро

Икономистът проф. Боян Дуранкев, преподавател в Университета за национално и световно стопанство и във Висшето училище по застраховане и финанси, смята, че има солидни интереси България да не бъде част от еврозоната, но засега няма външни проблеми за приемане на тази валута.

"Ако приемем еврото корупцията от олигархията ще бъде уловена в менгеме, но не от БНБ, не на фискалния ни борд, а от ЕЦБ. Пример със заловените в Германия – те бяха проконтролирано осъдени, а финансовите им средства бяха конфискувани. В България това не става. Прокуратурата е в дълбок зимен съм вече години наред", заяви икономистът в интервю за Радио Фокус. 

Страната ни е подписала приемане на еврото с влизането си в ЕС. От 2015г. съществува координационен съвет за приемане на тази валута, припомни той и добави, че до 25 юли всеки гражданин може да дава мнение по въпроса в сайта на Министерски съвет. От 1 октомври 2020 г. България прие решение за пълно сътрудничество с ЕЦБ. Страната ни и Хърватия са единствените държави членки, извън еврозоната, които са се присъединили към банковия съюз, припомни той.

Дали ще приемам еврото на 1 януари 2024 г. зависи от 5 основни критерия, на два от които може да не отговорим. Според  проф. Дуранкев, труден критерий за изпълнение е ценовата стабилност. Според този критерии средния темп на инфлация в България не трябва да надвишава с повече от 1,5% средния темп на инфлация в трите държави членки с най-добър резултат в областта на ценовата стабилност. Това значи, че не трябва да имаме инфлация, която да отива повече от 2% годишно.

"Това е доста труден критерии за изпълнение, защото от 1-ви юли цените тръгнаха нагоре и има голям риск още 2021г. да отидем в нарушение на този показател, който е задължителен за да ни допуснат до еврозоната. Второ необходимо нещо е бюджетния дефицит, който не трябва да надвишава 3% от БВП годишно. Това е предизвикателство пред следващите управляващи , защото служебното правителство е в менгемето на бюджета, който е гласуван миналата година. По линия на втория критерии ще се изправим пред сериозни проблеми, защото откровено се признава от бъдещите управляващи, без значение кои ще бъдат, че ще е необходимо поемане на нови държавни дългове“, коментира той.

В понеделник служебният финансов министър Асен Василев обяви, че  година след въвеждането на еврото цените в магазините ще бъдат и в лева, и в евро, Той коментира плана за въвеждане на еврото у нас, където е заложен индикативен срок 1 януари 2024 г. Пет месеца преди тази дата цените също ще бъдат в двете валути, за да се избегне изкуствено завишаване на цените.

Двете валути ще са в паралелно обращение един месец, а шест месеца обмяната на лева в евро ще бъде безплатна. "Двойното обращение в търговските вериги е един месец и причината за това е, че ако го направим за шест месеца, ще трябва да се води двойно счетоводство от абсолютно всички, като се започне от баничарниците, което ще затрудни и НАП и баничарниците", обясни финансовият министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст