ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Банката на ЕС е наляла 10 млрд. евро в Западните Балкани

европейска инвестиционна банка ЕИБ

Европейската инвестиционна банка е ангажирала почти 10 милиарда евро в Западните Балкани от 2009 г. насам. Половината от средствата са инвестирани в транспортния сектор, отчете президентът на ЕИБ Вернер Хойер 

Само през 2021 г. банката е увеличила финансовата си подкрепа за Западните Балкани, като е инвестирала близо 600 милиона евро в проекти в Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово.

ЕИБ, Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) планират да ускорят изпълнението на проекти. Освен в реконструкцията и модернизирането на инфраструктурата, банката ще налива средства и в здравеопазване, научноизследователска и развойна дейност, образование и малки и средни предприятия.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел поиска по-тясно обвързване със Западните Балкани. Меркел подчерта, че Германия ще се застъпи за присъединяването им към ЕС.

"По пътя към еврочленството обаче има още куп трудности", призна Меркел. Например спорът между Сърбия и Косово, избирателната система в Босна и Херцеговина, както и конфликтът около исторически и културни въпроси между Северна Македония и еврочленката България. Тук има нужда от още "много усилия и търпение", каза Меркел, цитирана от "Дойче веле".

Канцлерката изрази съжаление, че в шестте държави процесът по присъединяването към ЕС върви много бавно. Тя отхвърли упрека, че предимно Франция стопирала усилията за присъединяването на кандидатките с най-големи шансове Албания и Северна Македония. И други страни – като Нидерландия – са изразили възражения.

България блокира от месеци преговорите със Северна Македония и планираната междуправителствена конференция. Правителството в София настоява Скопие първо да признае българските корени на езика, населението и историята си.

Преди това присъединяването на Северна Македония към ЕС и НАТО години наред беше блокирано от Гърция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст