ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борсата оцени най-скъпата българска фирма на над един милиард лева

бюджет

Първото полугодие на тази година не донесе кой знае какво раздвижване при борсовата търговия като следствие и от развитието на пандемията и бавното възстановяване на икономиката.

Въпреки това и в края на юни на тази година на "Българска фондова борса" АД има публично дружество, чиято пазарна капитализация надхвърля един милиард лева.

Цените на акциите на "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД отразяват бизнес плановете и финансовите резултати на компанията и пазарната й капитализация върви нагоре. И в началото на юли тя пази позицията си на най-скъпата българска компания на "Българска фондова борса" АД.  

След като през месец май миналата година книжата на "Чайкафарма висококачествените лекарства" АД прескочиха кота един милиарда и през тази година акциите на фирмата продължават да трупат стойност. Секторът, в който работи компанията, и перспективите за растеж, подкрепят този растеж. Мениджърите на "Чайкафарма" АД планират и трети завод в с. Казичене край София, който трябва да заработи в края на 2022 година.  Компанията вече има два завода – един във Варна и един в Пловдив. Акционерите подкрепиха плановете с решение за увеличение на капитала на дружеството с 2 300 000 лв., представляващи печалбата на дружеството, реализирана през 2019 година.

Фармацевтичната компания започна борсовата 2021 година при цена на акциите си от 13.50 лева за един брой. Шест месеца по-късно акциите на производителя на генерични лекарства добавиха още 80 стотинки към стойността си. Това пък означава пазарна капитализация за „Чайкафарма“ АД от 1 175 460 000 лева при  1 159 020 000 лева в края на март. 

 

Конкурентите на БФБ

по показателя "пазарна капитализация" са далеч назад. "ЧЕЗ Разпределение България" АД е най-близо. Акциите на фирмата, която извършва дейност в Западна България и обслужва население от 2 930 000 жители, добавяха стойност през целия период от януари до юни и в края на периода стигнаха до 2.78 лева, което означава пазарна капитализация от 533 760 000 лева. 

В тройката е и "Еврохолд България" АД. Инвестиционният портфейл на холдинга  включва дъщерни дружества, извършващи дейности в четири направления – финансови услуги, продажба на автомобили, лизинг и застраховане. Цената на акциите на компанията продължават да растат, като котировката от 2.56 лева в края на юни вдигна пазарна капитализациядо 505 665 535 лева. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст