ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петролните котировки се устремиха към 80 долара за барел

пазари

"ОПЕК+" изпадна в криза след като задълбочаващта се битка между Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства блокира увеличението на петролните доставки. Случващото се оттук нататък ще даде отговор дали провалът на преговорите ще ескалира в конфликт, подобен на ценовата война от миналата година. В очакване на изход цените на черното злато надхвърлиха 77 щ. долара за барел за сорт "Брент" и 76 долара за барел за американския WTI с намерение да атакуват 80 долара за барел.

"ОПЕК+" трябваше да проведе извънредно съвещание на 5 юли, за да одобри допълнителни доставки за 2 млн. барела на ден от август до края на годината и удължаване на срока за ограничаване на производството до края на 2022-а. ОАЕ обаче искат по-голяма квота за себе си от количествата, одобрени през април 2020-а, както и запазване на крайния срок на ограниченията до 31 март 2022-а. С което не е съгласна Саудитска Арабия. Разногласията трябваше да се изгладят "по семейному" извън светлините на прожекторите през уикенда. Което обаче не се случи. 

Неотстъпчивостта на Рияд и ОАЕ поставят за пореден път на карта стабилността на глобалното икономическо възстановяване заради растящия инфлационен натиск и неспособността на картела да запази трудно извоювания контрол над пазара на суовината. Оттук нататък пазарните играчи ще следят внимателно цените и договорените от двете воюващи страни от Залива количества доставки на горивото за август. 

След неколкодневни интензивни преговори между Саудитска Арабия и ОАЕ, "ОПЕК"+ отмениха видеоконферентното си съвещание на 5 юли. А разногласията по отношение на базата, спрямо която да се определят редукциите на добива и срока на действието им прераснаха в персонална и публична разправия. За последен път двете държави влязоха в сблъсък за политиката на организацията през декември 2020-а и тогава ОАЕ заплаши да напусне ОПЕК. Тогава спорът приключи с примирие, но този път разривът е толкова дълбок, че картелът и партньорите му дори не могат да договорят дата за следващото си съвещание. 

Непосредственото последствие от колапса на преговорите е, че очакваното увеличение на предлагането на суров петрол през август няма да се случи, при това точно когато световното стопанство се възстановява от пандемията от COVID-19. 

В средносрочен план сблъсъкът може да има противоположен ефект и да понижи петролните котировки, защото страните ще се борят да завоюват по-изгодни позиции и ще започнат да помпат повече, прогнозират експерти от бранша – сценарий, който анализатори на "Ю Би Ес" смятат за малко вероятен. 

Междувременно, Белият дом побърза да подкани ОПЕК и приятели да действат единно. И обяви, че официални предсавители на администрацията на американския президент Джо Байдън контактуват с най-влиятелните страни членки да постигнат спешен компромис, който да деблокира по-високия добив на черно злато. В този смисъл американците със сигурност ще намерят съмишленици в картела. 

"ОПЕК+" вече започна да връща на пазара части от блокираните през миналата година количества на петролните доставки. 23-членната коалиция реши да прибави по около 2 млн. барела дневно от май до края на юли и основният въпрос през министрите на 5 юли беше дали това увеличение да се запази и през идните месеци. Търсенето през второто полугодие ще е с 5 млн. барел дневно по-високо отколкото в периода януари-юни, обяви генералният секретар на ОПЕК – Мохамад Баркиндо.  

Основният привърженик на отварянето на кранчетата е Русия. Нейните компании искат да увеличат добива, защото растящите вътрешни цени на бензина са сериозен проблем преди парламентарните избори през септември. А неспособността на Москва да си осигури желания производствен ръст е сред редките разочарования за руския вице-премиер Александър Новак, който е един от архитектите на алианса "ОПЕК+". Той не направи публичен коментар след отмяната на съвещанието на 5 юли, но е силно мотивиран да работи задкулисно за намиране на решение.

Министърът на петрола на Ирак пък се надява на нова среща на "ОПЕК+" в рамките на следващите десет дни, на което да се постигне приемлива за всичките сделка. Дотогава страните членки би трябвало да се придържат към съществуващите производствени квоти. 

В ранната сутрешна търговия на 6 юли фючърсните контракти на сорт "Брент" с доставка през септември се търгуваха за 77.34 щ. долара за барел, а американският лек суров петрол сорт WTI с доставка през август – за 76.57 долара за барел. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст