ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев приема лидерите от “Три морета” в София

Румен Радев

Президентът Румен Радев ще се срещне в сряда (7 юли) с председателя на Надзорния съвет на Инвестиционния фонд към Инициативата „Три морета“ Беата Дашинска – Музичка. 

Разговорът ще се проведе преди срещата на върха на инициативата „Три морета“, която ще се състои на 8-9 юли, а домакин е София.

В столицата ще пристигнат президентите на Германия, Естония, Полша и Словения. Гости на форума ще бъдат също министър-председателят на Хърватия, вицепремиери на Чехия и на Словакия, зам-министър на външните работи на Австрия.

В дискусията ще се включи директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Очаква се видео приветствие да произнесе държавният глава на САЩ Джо Байдън.

Гост на инициативата тази година е президентът на Гърция, а чрез видео обръщение в бизнес форума ще се включи и президентът на Литва.

През октомври 2020 г. в Талин президентът Румен Радев прие от естонската си колега Керсти Калюлайд домакинството на инициативата за регионално сътрудничество, която обединява 12 европейски държави – Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния и България. Инициативата "Три морета" се ползва с политическата и финансова подкрепа на Германия, САЩ и Европейската комисия.

В края на миналата година Българската банка за развитие стана акционер клас „А“ във Фонда "Три морета" с парична вноска от 20 млн. евро, а капиталът на фонда вече надхвърля 1.2 млрд. евро. Очаква се инициативата "Три морета" да предоставя между 50 и 250 млн. евро за български проекти.

Преди месец фондът "Три морета" направи първа инвестиция в активи в България. Фондът придоби значителен дял в Enery Development GmbH (Enery). Компанията е ангажирана в добива на енергия от възобновяеми източници. Тя притежава портфейл от 85MW опериращи активи, от които 60MW в България, както и пайплайн от 2GW за производство на слънчева енергия в България, Чехия и Словакия, Австрия и Румъния.

Enery притежава активи в страната ни от септември 2020 г., когато придобива най-големият соларен парк у нас – в с. Караджалово. Паркът се простира на над 1 000 дка и има инсталирана мощност от над 60MW, достатъчни да захранят 27 000 домакинства.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст