ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Корал”, “Кара дере” и “Паша дере” остават защитени зони

От “Мадара Бяла норд” обещаха да не застрояват местността “Кара-дере”. Засега...?!

Служебното правителство е взело решение три диви плажа по Черноморието да получат статут на защитена зона по "Натура 2000". По този начин плажовете "Корал", "Кара дере" и "Паша дере" остават защитени зони, съобщиха на съвместен брифинг министрите на екологията и икономиката Асен Личев и Кирил Петков.

"Министерският съвет прие решение, според което природното райско кътче "Корал" остава към защитена зона "Ропотамо", "Kара дере" –  към плаж "Шкорпиловци" и "Паша дере"- към плаж "Галата". Целият Министерски съвет е на едно мнение, че естественото Черноморие не е обикновена стока, която може да се продаде, а е наследство, което трябва да се съхранява за идните поколения", заяви екоминистърът Личев.

Икономическият министър Кирил Петков подчерта, че „Корал", „Кара дере" и „Иракли" са едни от малкото останали плажове по Черноморието, където може да се види истинска природа. Според него решението е голяма победа за екологията, но и за икономиката. 

"Ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните на българското Черноморие. Този тип туризъм е фокусиран към българската красива природа, където хора от цяла Европа могат да се насладят на останали дюни в Европа, да видят запазени видове, които не се срещат никъде другаде", смята Петков. Неговата оценка е, че този тип туризъм е много пъти по-доходоносен, отколкото масовия, на който сме се нагледали досега.

Министърът на околната среда Асен Личев съобщи, че се преговаря с филмови гиганти като Disney и Netflix, които имали интерес да снимат продукциите си у нас. 

"Те имат възможност да си снимат сюжети в омайните кътчета по нашето Черномoрие", обясни Личев.

"Те имат огромен интерес да създават продукция тук", допълни Кирил Петков. 

Очаква се Министерството на културата да даде подробности за преговорите с Disney и Netflix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст