ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Акценти за 20 – 26 август от Banker Weekly

Четете в новия брой на вестник Банкеръ

"Безвластен", но недосегаем и добре платен

След като в поредица от официални становища държавното обвинение застъпваше тезата, че уважава парламентарната република, но привикването на неговия ръководител от депутатите е в разрез с конституцията, той ги споходи сякаш на инат. В свой стил – за да им каже, че не е длъжен да им отговаря.

Бюджетната комисия извади торба, пълна с изненади 

На фона на предишните парламентарни комисии по бюджет и финанси тази изглежда като истински дрийм тийм. За председател на комисията бе избран бившият банкер с богат опит Любомир Каримански от ИТН. В комисията има двама ексфинансови министри – Кирил Ананиев от ГЕРБ и Петър Чобанов от ДПС. А също и вицепремиер, свързан с икономиката и покрит с печална слава от времето на Виденовото правителство – Румен Гечев от БСП.

Третият мандат – мираж, спасение или дъвка за балончета

След проваления опит за съставяне на правителство от „Има такъв народ“ и заявката на ГЕРБ, че ще върне веднага втория мандат, всички погледи и надежди се съсредоточиха в третия мандат. Той обаче все още е нещо като мираж – едните виждат почти готов кабинет, а пред очите на другите се мержелеят машини за гласуване.

ВЕЦ-овете – до днес незаконни, а от утре и с "облекчения"

Темата с полузаконността на преобладаващата част от  водноелектрически централи у нас припламва периодично, но по неясни (поне за обществото ) причини „угасва“ бързо. Новите предложения за промяна в нормативната уредба на водноелектрическите централи, предложени от екоминистър Личев, са в полза само на и без това обгрижваните от всяка власт инвеститори в тях.

Разследването на ГЕРБ зулумите започна, но как ли ще завърши? 

Не звучи много лицеприятно, но това е положението: парламентарно представените политически сили не могат да се спогодят не защото лидерите им са с високо его или пък не могат да се понасят, а защото… повечето от тях не знаят какво точно трябва да направят, за да измъкнат България от тресавището на застоя. В случая не става дума за некомпетентност, неграмотност или непрофесионализъм, а за разсъждаване в матрица.

Парламентът ще пере кирливите ризи на политическите си спонсори

След като в края на миналия месец по предложение на „Демократична България“ бе създадена временната анкетна комисия за разследване на историята с летните сараи на Ахмед Доган в бургаския парк „Росенец“, засегнатите от бруталното посегателство върху "свещената крава" на ДПС успяха отвърнат на удара с удар – с тяхна помощ бе прокарано решение за създаване на аналогична комисия, която да разследва скандалното застрояване на една от созополските перли – полуостров Буджака. И по-специално – имотите на част от близкото обкръжение на спрягания за не по-малко ключов играч на задкулисието Иво Прокопиев.

Третият мандат ще тества егоизма на всяка политическа сила

Протестът търси своето представителство, задава се гражданско движение „Ние идваме“. Парламентът произвежда реформи, правителството само ги провежда. Месечно губим по 150 млн. лв. от бавенето на Плана за възстановяване. Омръзна ми да слушам икономисти, които твърдят, че било все тая колко ще се отлага внасянето на плана в ЕК. Не, не е все тая! Първите пари ще пристигнат на едни финансови условия, следващите на други. Арман Бабикян пред БАНКЕРЪ.

Е-измамниците вече вадят дубликати на СИМ-картите

Банковите карти продължават да бъдат лесно достъпен и доминиращ платежен инструмент за масовия потребител. Затова ми е трудно да ги определя като опасно устройство. Но че можем да се самонараним чрез небрежно поведение, е безспорно. Не визирам класическите случаи на неправомерно извършени операции с платежни карти на АТМ устройства – било вследствие на семейна измама, било на кражба на платежния инструмент, съхраняван заедно с неговите персонализирани средства за сигурност. Камелия Касабова пред БАНКЕРЪ.

Разплитането трябва да върви по дирите на парите

Г-н Пеевски отдавна бил наел една от най-скъпите лобистки компании в САЩ, което е ясен индикатор, че е знаел предварително какво се готви срещу него. И станахме свидетели как той реорганизира бизнеса си. Сега идва ролята на нашите институции, защото има много законови механизми подобни действия да бъдат атакувани. Да видим дали прокуратурата отново ще затвори очи. Има начини за проследяване на парите, имаме и финансово разузнаване. Част от задачите на комисия „Магнитски“ е да проследи и този въпрос. Задължително трябва да тръгнем по дирите на парите. Макар че опитът да се тръгне по следите на парите в случая КТБ претърпя фиаско. Надежда Йорданова пред БАНКЕРЪ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст