ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фонд „Вътрешна сигурност“ ще инжектира МВР с 45 млн. евро

МВР нов главен секретар Петър Тодоров

Странна практика въвежда вътрешното министерство във връзка с представени за обсъждане важни проекти, отнасящи се до сигурността на държавата. От известно време в сайта за обществени консултации на Министерския съвет е публикувана Национална програма на Република България по фонд "Вътрешна сигурност" за периода 2021-2027 година. Безспорно важен проект за така деликатната област на националната сигурност във време на пандемия, мигрантска криза, терористични заплахи и други предизвикателства.

 

Само в десетина изречения на български, авторите на националната програма са обяснили, че целта на фонд "Вътрешна сигурност" е да гарантира високо равнище на сигурност в ЕС, осигурявайки финансова подкрепа за държавите-членки в областта на предотвратяването и борбата с тероризма и радикализацията, тежката и организираната престъпност и киберпрестъпността, полицейското сътрудничество, обмена на информация, защита на жертвите на престъпления, както и подготовка и ефективно управление на инциденти, рискове и кризи, свързани със сигурността. И толкоз.

Според посланието на вносителите към англоговорящите, ситуацията в света и региона е изпълнена със сериозни предизвикателства. Първото е опасността от прииждане на терористи по един от най-активните миграционни маршрути – Източното Средиземноморие, чието разклонение минава и през България.

Така се прави широко обществено обсъждане но нашенски: отиваш където трябва (в правителствения Портал за обществени консултации), натискаш каквото трябва (оградените в червено сини букви "Проект на програма по фонд "Вътрешна сигурност" за периода 2021-2027 г.) и ти се отварят… 53 страници с английски текст – като в синьо-жълтото каре. Върви, че обсъждай… с надеждата да се вместиш в строго фиксирания срок (виолетовите правоъгълничета).

 

На второ място е посочено притеснителното обстоятелство, че България е транзитна територия (а в някои случаи и крайна дестинация) за маршрутите на местни, регионални и глобални групи за организирана престъпност. Оттук минава "Балканския път“, който е търговски и транспортен коридор между Средния Изток и Европа, но се използва и за трафик на наркотици, хора, оръжия, контрабандни стоки, мръсни пари. Като добавим и факта, че редица проучвания

поставят България на първо място в ЕС по корупцията,

ситуацията е пределно ясна.

Основните приоритети в областта на сигурността в периода 2021 -2027 са свързани с засилване на капацитета за противодействие на престъпността, по -специално организираната престъпност, тероризма и корупцията. Анализаторите на МВР обаче са установили, че на системата липсват достатъчно съвременни системи, инструменти и оборудване, както опит и квалификация в някои области (например киберпрестъпност). В предстоящия период са очертани трите специфични цели на програмата:

– повишаване на ефективността на обмена на информация с органите, службите и агенциите на ЕС и с трети държави и международни организации. Изтъква се че в последните три години обменът на специфична информация се разраства, като през 2019 г. са разменени 203 232 файла, повечето от които се отнасят до издирвани лица и предмети, разследване на престъпни групи;

  • засилване на трансграничното оперативно сътрудничество във връзка с тероризма и организираната престъпност чрез участие в съвместни операции, съвместни обучения, доставка на специализирано оборудване;
  • изграждане и поддръжка на високотехнологични информационни и комуникационни системи, със съпътстващо обучение, обмяна на опит, кампании, събития, конференции, комуникационна активност. Анализите сочат, че дигитализацията на МВР изостава, все още има аналогово оборудване, в повечето от обектите от структурите на МВР дори не е изградена комуникационна инфраструктура.

България ще очаква финансиране от фонда, като сметките на МВР са за общо около 43 млн. евро. За първия приоритет очакваме от фонда 14.518 млн. евро, като националната вноска по този приоритет е на стойност 4.839 млн. евро. По втория очакваме общо 3.396 млн. евро, като националната вноска е в размер на 1.132 млн. евро. За информационни и комуникационни системи, обучение, добри практики, кампании, събития, конференции, комуникационна активност, сгради, транспорт МВР е пресметнало, че са му необходими 25.191 млн. евро, като нашата лепта в този приоритет е в размер на  8.257 млн. евро.

 

Бойко Рашков: Министерството разви активна дейност

На вододела между първото и второто служебно правителство, "вечният" служебен министър Бойко Рашков, който остава на поста и в следващите два месеца, наистина може да се похвали с добра работа.

Най-голямата му грижа бе организацията по време на предсрочните избори и ограничаването на криминалния вот, определящ до голяма степен резултатите в последните десетина години. Под негово ръководство МВР проведе спецоперации в цялата страна при изборите на 11 юли, засечени и проверени бяха 10 200 души, за които министерството имаше информация, че се занимават с изборна търговия. Тези акции бяха съпроводени и с повишена гражданска активност при подаването на сигнали за нарушения в изборния процес- те отбелязаха скок с 56 на сто в сравнение с изборите от 4 април 2021 година.

Рашков повдигна завесата над случаите на полицейско насилие, което доведе до създаването на временна комисия в 46-ото Народно събрание за разследването им. Отделна комисия пък се зае да проучи защо близо 1000 българи са били наблюдавани и контролирани със СРС-та по време на миналогодишните протести.

Служебният вътрешен министър изигра и важна роля за съдбата на оградата по българо-турската граница, чиято поддръжка приоритетно мина под опеката на "Гранична полиция".

Не на последно място постижение на Рашков бе и безпрецедентния последователен натиск срещу сегашния главен прокурор Иван Гешев и действията му. Той доведе до това, че Гешев се появи в парламента, където беше призован да отговаря на въпроси за Бюрото по защита, съдбата на специализираната прокуратура и съд. Рашков хвърли и информационната бомба, че Гешев е иззел материалите по старото разследване за корупция срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов, съдържащо данни за натиск от страна на действащия по онова време премиер Бойко Борисов срещу свидетеля по делото Светослав Симеонов от Държавен фонд "Земеделие".

Заслуга на Рашков е и това, че МВР предаде на прокуратурата всички събрани материали за злоупотреби, свързани с ремонти на язовири по време на последния управленски мандат на ГЕРБ (2017-2021 г.), възлагани от Държавната консолидационна компания (ДКК). Материалите по ремонтите на тези язовири, за които са изхарчени 560 млн. лв., така и не бяха задвижени от българската прокуратура, заяви Рашков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст