ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Акценти за 5 – 12 август от Banker Weekly

Четете в новия брой на вестник Банкеръ

Токов удар за бизнеса

След продължителен натиск от страна на бизнеса държавата все пак се размърда и нареди на ТЕЦ „Марица Изток 2“ да заработи за свободния пазар на ток. Причината са високите цени на електроенергията, които се наблюдават през последната седмица в целия регион. Те са породени основно от горещото време, както и от високата консумация не само у нас, но и в Сърбия, Гърция и Италия.

Проблемът на държавната въглищна централа обаче не е в това да тръгнат блоковете. Произвеждайки ток, тя бълва прекалено много вредни емисии CO2 и именно тяхната цена буквално я смазва. По данни на експертите за производството на един мегават електроенергия „Марица Изток 2“ изпуска в атмосферата 1,3 тона вредни емисии. От тази година безплатни квоти вече няма, което допълнително ограничава работата на централата. Затова тя и отказа да работи допълнително.

По-бавно с бързите кредити!

"БАНКЕРЪ" поиска конкретни примери от дейността на Комисията за защита на потребителите като продължение на темата „Бързите кредити превръщат закона в швейцарско сирене”, публикувана в предишния брой на вестника. Със съдействието на нейния председател Димитър Маргаритов ексклузивно ни беше предоставена информация за някои уловки за клиентите, които непрофесионалното око трудно може да хване. Когато се четат текстовете от договорите, едва ли някой може да упрекне кредиторите в непрозрачност. Но зад изящните юридически конструкции, често се крият незаконни клаузи, които са сериозна опасност за бъдещите длъжници.

Собственици на ВЕЦ-ове изтръскват държавата с 16 млн.лева

Батакът с малките водноелектрически централи, сътворен преди години, не може да бъде изгазен и до днес. Тогава видни нашенски бизнесмени подушиха келепира от навлизащата мода на „зелената“ енергия, а услужливите управници побързаха да ги обслужат. Така раздаването на разрешителни за изграждане на този вид съоръжения достига своя пик по времето на Тройната коалиция. Голяма част от документите, легализиращи новите играчи на терена на зелената енергия, бяха издадени през 2008-а и 2009-а, но инвестициите и строителството в този атрактивен сектор продължиха с пълна сила и по времето на първия кабинет на Бойко Борисов.

МВР се изнася на южната граница, бежанците напират

Показателен случай от работата на "Гранична полиция" разкрива колко е сериозен проблемът с нелегалните бежанци и доколко реално е твърдението за засилен мигрантски натиск по южната ни граница. В края на миналата седмица на автомагистрала "Тракия" в района на село Калековец бяха открити 25 бежанци, мъже на възраст от 20 до 25 години. Служители на областната дирекция на МВР в Пловдив задържаха бежанците, всички до един от Афганистан и дирекцията моментално вписа случая в графата "успешни акции".

Калековец се намира на около 14 км от Пловдив и на близо 150 км от ГКПП-Капитан Андреево на южната ни граница. Мигрантите очевидно не са влезли през пункта, нито пък са изминали това разстояние пеша. Те са били разтоварени на пътното платно на магистралата, без никакви лични документи, но с ясната цел да се озоват в София. А оттам – накъдето им видят очите. 

 „Наша” банка в Солун чака проектите ни

Черноморската банка за търговия и развитие е международна финансова институция със седалище в Солун, президент – руснак и вицепрезидент – турчин. Това шеговито определение се цитира често от служители на банката, ако седнеш с тях на по узо на брега морето, което е на стотина метра от централата на кредитната институция.

Шегата настрана, но тази регионална финансова институция се развива добре, а това, че България е неин акционер,  не се възползва пълноценно от възможностите, които предлага, е друг въпрос. Стига се до до там лично президентът на ЧБТР да ни подканя към активност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст