ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ердоган: Турция се бори с най-лошите пожари в историята си

реджеп ердоган

Турция се бори с най-лошите горски пожари в историята си, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Унищожителните горски пожари в Турция продължават вече повече от седмица. Усилията на пожарникарите за овладяване на пожарите са възпрепятствани от високите температури, силните ветрове и ниската влажност. Бедствията принудиха хиляди турци и чуждестранни туристи да бягат от домовете си и хотелите в егейските и средиземноморски курорти.

Никога в нашата история не е имало пожари като тези, които се разразиха тази година. Това са най-големите подобни пожари, каза късно снощи президентът Ердоган в телевизионно интервю.

Въпреки непрекъснатите усилия на огнеборците правителството на Ердоган е подложено на остри критики заради бедствията.

За последните две седмици пожарите в Турция са изгорили над три пъти повече площи в сравнение със средния размер на изгорените от горски пожари терени годишно.

16 пожара продължаваха да горят вчера в Турция. Досега са били локализирани 167 пожара.

Междувременно снощи един от бушуващите пожари достигна ТЕЦ край град Миляс (в Югозападна Турция). Турското министерство на отбраната съобщи, че евакуира хора по море заради пожара в ТЕЦ-а, информира АП.

Представители на местните власти, повечето от които са от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), твърдят, че действията на правителството са бавни или неадекватни, посочва Ройтерс.

Хиляди хора призовават в социалните мрежи за оставката на Ердоган.

Правителството на свой ред твърди, че действията му при борбата с горските пожари са планирани и координирани.

Ердоган обвини опозицията в "терор с лъжи" заради критиките към правителството за липса на адекватност. Президентът каза, че общините също са отговорни за защитата на градовете от пожари и отговорността за това не е само на централното правителство.

Самолети за гасене на пожари от Испания и Хърватия се присъединиха тази седмица към екипите от Русия, Иран, Украйна и Азербайджан, след като Турция помоли за европейска помощ.

Осем души загинаха при пожарите и стотици бяха ранени.

Горски пожар достигна ТЕЦ в Югозападна Турция, съобщи в Туитър кметът на град Миляс, предаде Ройтерс, пише Нова тв. Пламъците навлязоха в централата, заяви градоначалникът на Миляс Мухаммет Токат. Той посочи, че електроцентралата е напълно евакуирана.

По информация на турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк от ТЕЦ Кемеркьой са изнесени всички взривоопасни и запалими вещества. Резервоарите с водород, използвани за охлаждане на централата, са били изпразнени и напълнени с вода като предпазна мярка.

Пожарни екипи опитват да изгасят пламъците. Усилията им са затруднени от силния вятър в района.

Възможно е да се наложи и евакуацията на град Миляс.

Новият пожар е избухнал днес следобед близо до ТЕЦ в Югозападна Турция, установи фоторепортер на агенция АФП, след като пожарникари овладяха по-рано други пожари в същата зона.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст