ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съдят кмета на Царево заради отходна тръба, която замърсява морето

отходна тръба

На 30 юли Регионална дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ Бургас извърши проверка по сигнал за незаконен строеж на „Канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на главен канализационен колектор до Черно море". 

Проверката е  по сигнал за  шахта, която отвежда фекални води в залива „Свети Яни“, който се намира между плажа при устието на река Велека и централен плаж „Бутамята“ в Синеморец. Проверката показа, че колекторът наистина се използва за оттичането на отходните води на селото в морето.

Още от 2008 г. Дирекцията за национален строителен контрол е издала заповед за премахване на колектора. Причината е, че строежът е без необходимите за целта строителни книжа, според разпоредбите на Закона за устройство на територията. Бургаският административен съд потвърждава това решение. 

Предвид бездействието на община Царево е образувано административно наказателно производство срещу възложителя – кмета на община Царево, за неспазване на Закона за устройство на територията. 

В подадения сигнал се казва, че колекторът замърсява морето и нарушава неговата екосистема. В тази връзка ДНСК е препратила сигнала по компетентност до Министерството на околната среда и водите и РИОСВ-Бургас.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст