ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Десет ВиК оператора вече са изготвили своите бизнес планове

Министерски съвет Виолета Комитова

Вече има изготвени десет бизнес плана на ВиК операторите в България, които са съгласувани в Министерството на регионалното развитие, други 12 се очаква да са готови до края на август, каза в минутите за парламентарен контрол Виолета Комитова, министър на ведомството в служебния кабинет.

Проблемите във водоснабдяването в България са старите мрежи, големите загуби на водата и поскъпването на електроенергията. Нужни са около 13 милиарда лева за възстановяване на водопроводната мрежа в страната, която е отпреди 30-40 години. Има формула за определяне на цената на водата, според която колкото повече загуби правиш, толкова по-висока става цената и затова няма мотив фирмите да си намаляват загубите, посочи Комитова.

Според Мая Манолова цената на водата в страната ще се качи средно с 30 процента в началото на следващата година. Тя призова регионалното министерство да оттегли разглеждането на тези бизнес-планове, защото заложените в тях цени на водата са много високи.

ВиК операторите у нас нямат интерес да работят за намаляване на загубите на вода, защото колкото по-големи са загубите им, толкова по-висока е цената на водата. Това обяви по време на парламентарния контрол днес служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

Според нея трябва да бъде променен начинът, по който се определят цените на водата.

Комитова увери, че водните дружества, които са към Министерството на регионалното развитие, ще предадат новите си бизнес планове в срок.

Развитието на водния сектор беше тема на изслушване в парламента днес и на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Той обяви, че част от цените на водните дружества са завишени и не отговарят на релаността. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст