ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фронтекс – най-скъпият трън в петата на ЕС

фронтекс

Европейската агенция за гранична и брегова охрана, известна още като Фронтекс, е една от най-големите и скъпи структури на блока.  Тя обаче е изправена пред безпрецедентна криза на доверието след поредица от обвинения, че отблъсква мигранти от европейските граници. Въпреки това нейният бюджет е увеличен.

Евродепутатите поискаха оставката на директора на Фронтекс Фабрис Леджери още в края на миналата година заради твърденията, че агенцията е помогнала за незаконното спиране на мигранти или бежанци да достигнат до Европа. Причината е разпространен видеозапис, на който се вижда как бреговата охрана прогонва обратно в морето мигранти в Егейско море.

"Трябва да можем да разчитаме на агенцията на ЕС да предотвратява нарушенията на правата на човека, а не ги извършва. Но Фронтекс изглежда е партньор в престъплението на тези, които умишлено нарушават човешките права", коментира евродепутатът от Зелените Тинеке Стрик.

След поредица от проверки се оказа, че "не е извършено умишлено нарушение“, но критиците продължават да твърдят, че агенцията е мълчалив съучастник в нарушения на правата на човека. Защитниците на Фронтекс пък казват, че агенцията си изпълнява прекрасно задълженията, основното от които е да пази европейските граници.

Европейската сметна палата, институция, която защитава финансите на общността, също осъди работата на агенцията и нейния финансов надзор. Тя публикува доклад през юни, който констатира, че подкрепата на агенцията за управление на границите не е "достатъчно ефективна“, нито "адекватна“ за борба с нелегалната имиграция и трансграничната престъпност. Така на практика институцията постави под съмнение способността на агенцията да изпълни разширения си мандат.

Огромен бюджет и огромни правомощия

Въпреки че постоянно е подложена на проверки, Фронтекс се радва на огромен бюджет. Финансите на организацията се увеличават всяка година след миграционната криза през 2015 г. От  скромните 93 милиона евро през 2014 г. Фронтекс ще получи 543 милиона евро през 2021 г., което е  ръст от почти 500%.

Службата има право да оперира на терен от 44 000 км морски граници от Шенгенското пространство и почти 9 000 км сухопътни граници. Портфолиото от правомощия на агенцията е безкрайно: бързи гранични интервенции, търсене и спасяване, хуманитарна помощ, скрининг и идентификация на мигранти, анализ на данни, оценки на уязвимостта и сътрудничество в областта на правоприлагането (например с Европол), както и предотвратяване на контрабанда, хора трафик и тероризъм.

Фронтекс вече разполага и със собствена униформена служба (т.нар. "Постоянен корпус"), което и дава достъп до кораби, самолети и друго техническо оборудване във всяка страна от блока. Организацията дори има право да извършва операции в страни извън ЕС, ако миграционната ситуация стане проблематична.

Отчетът на агенцията за 2020 г. показва, че през тази година е спасила 13 000 мигранти и е задържала 1200 контрабандисти.

Агенцията няма алтернатива 

Въпреки срива в репутацията и засилването на обвиненията, че подпомага гръцките гранични патрули да връщат нелегални мигранти, излагайки на риск живота им, Фронтекс няма алтернатива. Еврокомисията постоянно критикува граничната служба, но еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че именно агенцията е основата на бъдещия миграционен пакт на ЕС.  Брюксел е напълно наясно колко много се нуждае от агенцията, за  да не се повтори кризата от 2015 г. и да се запази крехкият мир между страните от общността. Затова Йохансон вече разкри планове за укрепване и разширяване на компетенциите на Фронтекс.

Европейската комисия иска да възложи на организацията да се занимава с доброволното връщане на онези мигранти и търсещи убежище, чиито молби са отхвърлени. По официални данни около една трета от тях нямат право да останат в ЕС и трябва да се върнат в страната си по произход. Брюксел е напълно наясно, че огромната част от мигрантите няма да се съгласят да се върнат доброволно, затова работата на агенцията ще е изключително тежка.  Службата трябва да се нагърби да подпомага страните от ЕС във всички етапи на доброволното завръщане, включително консултиране преди връщане и подкрепа след пристигане.

"ЕС е в процес на изграждане на нова екосистема за връщанията, която предвижда по-голямо сътрудничество при обратното приемане, усъвършенстване на рамката за управление, възлагане на нов оперативен мандат на Фронтекс за връщанията и назначаване на координатор на ЕС по тези въпроси", заяви заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас. 

Самата структура вече има друго самочувствие и знае, че без нея много от плановете на ЕС ще рухнат. Напредъкът й е явен, като се има предвид, че когато беше създадена през 2004 г., агенцията имаше една единствена задача  – да помага на страните да координират управлението на външните граници на ЕС. Затова и ръководителят й, Фабрис Леджери, не бърза да си дава оставката, нищо че редица евроинституции я искат от близо година.

Мощна мигрантска вълна на прага на ЕС 

Литва се сблъска с огромен приток от нелегални мигранти, които преминават през границата с Беларус. Малката, отдалечена от обичайните маршрути държава,  се оплака от  приток от 1000 души на ден, след като Минск реши да отмъщава за наложените й  от ЕС санкции. 

Литва обвинява администрацията на Александър Лукашенко, че ползва мигрантите – предимно от Ирак – като оръжие. Следващата стъпка на президента  беше да отвори границата с Полша за иракчани и афганистанци, в отговор на решението на Варшава да даде убежище на беларуската спринтьорка Кристина Тимановска, която отказа да се върне у дома от Олимпийските игри в Токио. 

В същото време бе съобщено, че рекорден брой мигранти прекосяват  Ламанша от Франция. Министерството на вътрешните работи в Лондон потвърди, че най-малко 482 души са пристигнали само за един ден с опасно препълнени надуваеми лодки. Наложи се Великобритания да обещае  62,7 милиона евро през 2021-2022 г., за да помогне на Франция да спре потока от нелегални мигранти.

Еврокомисарят Илва Йохансон подчерта ролята на Фронтекс в подкрепа на Литва при защитата на границата й срещу опита на Беларус да "инструментализира“ нелегалната миграция и да упражни натиск върху страните-членки на ЕС. Тя допълни, че в този момент блокът разчита на агенцията. Така че нищо чудно правомощията и финансирането на Фронтекс да се увеличат отново. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст